logo

Dmitri Ciubaşenco, candidatul PPPN la prezindenţiale


https://www.ipn.md/ro/dmitri-ciubasenco-candidatul-pppn-la-prezindentiale-7965_1029335.html

Jurnalistul Dmitri Ciubaşenco este candidatul Partidului politic Partidul Nostru la alegerile prezidenţiale din această toamnă. Membrii PPPN au depus miercuri, 31 august, la Comisia Electorală Centrală, actele pentru înregistrarea grupului de iniţiativă în susţinerea candidatului, transmite IPN.

Liderul PPPN, primarul de Bălţi Renato Usatîi, a declarat pentru presă că iniţial credea că formaţiunea sa nu va participa la acest scrutin, pentru că orice acţiune de până acum, legată de alegerile prezidenţiale, în opinia sa, a fost illegală. Potrivit lui, pe motiv că cetăţenii care au ieşit la proteste în stradă au solicitat implicarea în aceste alegeri, într-un final s-a decis că PPPN participă.

Referitor la Dmitri Ciubaşenco, Renato Usatîi a menţionat că acesta este o persoană corectă şi onestă. Potrivit lui, Ciubaşenco nu este membru de partid şi este un candidat pentru toţi cetăţenii din Republica Moldova. Cât ţine de zvonuri precum că acest candidat nu ar avea experienţă şi susţinere, Usatîi a spus că Dmitri Ciubaşenco „nu are experienţă să mintă” şi este un candidat destoinic, care participă la acest scrutin pentru a câştiga şi în acest sens va avea toată susţinerea. Liderul PPPN a mai spus că aceste alegeri sunt pentru toată lumea şi reprezintă „o luptă decisivă împotriva statului captiv şi a regimului oligarhic”.

Dmitri Ciubaşenco a declarat că a acceptat propunerea de a candida cu un singur scop şi anume de a „elibera poporul de regimul lui Plahotniuc”. Candidatul afirmă că primul lucrul pe care îl va face în calitate de şef al statului – va fi semnarea unui decret cu privire la dizolvarea Parlamentului. Ca urmare vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, va fi format un nou legislativ, iar ulterior va fi numit un nou Guvern. În opinia sa, aceste acţiuni vor permite o dezvoltare firească a statului. „Public declar că voi semna decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului. Va fi format un altfel de Parlament, care va face curăţenie, şi va construi o Moldovă nouă”, a notat Ciubaşenco.

Tot astăzi, mai multe formaţiuni politice s-au întrunit în consilii pentru a decide candidaţii care urmează a fi desemnaţi la funcţia de preşedinte şi au depus la CEC dosarele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaţilor. Partidul Socialiştilor a decis să-l desemneze pe Igor Dodon, Partidul Liberal – pe Mihai Ghimpu, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr – pe Andrei Năstase, Partidul Popular European din Moldova – pe Iurie Leancă etc. Partidul Democrat urmează să ia o decizie în acest sens în seara de miercuri.