logo

Distribuitorii şi importatorii de medicamente cer scutiri de TVA


https://www.ipn.md/ro/distribuitorii-si-importatorii-de-medicamente-cer-scutiri-de-tva-7966_1018150.html

Distribuitorii şi importatorii de medicamente cer scutiri de TVA pentru a-şi putea acoperi cheltuielile suportate la livrarea medicamentelor către instituţiile medicale, ca urmare a devalorizării leului. Informaţia a fost comunicată miercuri, 4 februarie, de către viceministrul sănătăţii în exerciţiu, Mihai Ciocanu, la şedinţa comisiei parlamentare de profil, transmite IPN.

„Devalorizarea leului este de peste 20%. Agenţii economici au dreptul la un adaos comercial de 15% în cadrul licitaţiilor publice de livrare a medicamentelor către instituţiile medicale, însă ei nu aplică adaosul maxim de 15%, ci doar 7% sau 10%. Ca rezultat, agenţii economici susţin că vor avea pierderi economice dacă vor livra medicamentele la preţurile stipulate în contracte. Doar Guvernul sau Parlamentul poate veni cu o decizie de acoperire a pierderilor suportate de agenţii economici, iar una din posibilităţi ar fi scutirea de la plata TVA”, a spus Mihai Ciocanu.

Viceministrul sănătăţii a explicat că o scutire de TVA cu 8% (TVA pentru medicamentele importate e de 8% şi pentru produse parafarmaceutice  12%, n.r.) ar acoperi o parte din cheltuielile agenţilor economici la importul medicamentelor. Pe viitor problema nu va dispărea şi este nevoie de revizuirea legii cu privire la achiziţiile publice. În acest sens, Ministerul Sănătăţii propune fixarea preţului medicamentelor în valută străină, la data licitaţiei, pentru a nu ajunge în situaţia că operatorul economic nu poate importa medicamente din cauza deprecierii valutei naţionale. „În prezent agenţii economici îşi asumă riscurile stipulate în contractele încheiate cu instituţiile medicale, adică livrează medicamente în defavoarea lor economică. Ei mizau că vom putea să modificăm cadrul normativ existent, dar acest lucru nu se face într-o săptămână”, a mai spus viceministrul în exerciţiu.
 
Potrivit oficialului, în prezent în instituţiile medicale din ţară există stocuri de medicamente în valoare de 210 milioane, suma anuală alocată pentru procurarea medicamentelor fiind de 750 de milioane. În baza contractelor încheiate, agenţii economici au reluat livrările de medicamente către instituţiile medicale pentru următoarele 3 luni, dar aşteaptă acţiuni din partea autorităţilor.