logo

Disputa candidaților din circumscripția Diaspora de Vest despre statul Republica Moldova. Dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/disputa-candidatilor-din-circumscriptia-diaspora-de-vest-despre-statul-republica-7965_1047112.html

Candidatul Blocului electoral ACUM pe circumscripția nr.50 consideră că Republica Moldova este un stat capturat și de aceea readucerea în țară a statul de drept este unul din angajamentele candidaților Blocului în viitorul Parlament. Pe de altă parte, reprezentantul Partidului Național Liberal consideră că integrarea românească, concomitent cu cea euro-atlantică, va aduce un câștig Moldovei de zece ani în dezvoltarea social-economică. Candidatul PDM în circumscripția uninominală nr. 50 susține că Partidul Democrat nu a uitat niciodată de persoanele din diasporă și în viitor va pune accent pe negocierea asigurării dreptului la muncă legală, iar candidatul independent Oleg Brega spune că primordial acum este funcționarea statului de drept, separarea puterilor în stat și funcționarea legilor în Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog să mă alegeți deputat din partea Diasporei de Vest pentru că...”, ediția a 106-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Olga Coptu, candidat din partea Partidului Democrat a menționat că, indiferent de culoarea guvernării, aceasta trebuie să țină cont de numărul mare al diasporei moldovenești. Candidata spune că programul său se axează pe protecția socială a cetățenilor moldoveni de peste hotare. Potrivit ei, în ultimii ani în Republica Moldova s-au negociat circa 16 acorduri de protecție socială cu statele în care Moldova are migranți, iar în proces de negociere sunt documente similare cu Italia, Germania și alte țări. Olga Coptu susține că actualmente este important ca toate aceste eforturi să nu se oprească. „Trebuie să ne gândim cum pentru acești oameni de peste hotare, care majoritatea nu se află acolo legal, să negociem dreptul la muncă. Cetățenii noștri sunt exemplari peste hotare, au un prestigiu și recunoaștere din partea statului-gazdă de muncitori și oameni onești și eforturile țării noastre trebuie îndreptate în a le respecta elementar dreptul la muncă, la asistență și protecție medicală și socială”, a spus Olga Coptu.

Întrebată fiind, ce face partidul pe care-l reprezintă pentru atragerea oamenilor de peste hotare în țară, Olga Coptu, a spus că actualmente în Republica Moldova funcționează mai multe programe guvernamentale pe segmentul diasporei și anume în domeniul reintegrării ei sectorul economic. „De fiecare dată, am lobat scutirea de taxe pe minium de trei ani a celor care revin și inițiază o afacere, dar de fiecare dată, motivul a fost că FMI nu dă voie să discriminăm cetățenii. Este aprobat programul „DAR 1+3” și în 2019 urmează să fie alocate 5 milioane de lei pentru autoritățile publice locale în parteneriat cu diaspora și donatorii străini pentru a realiza proiecte la ei acasă”, a spus candidata.

Vitalia Pavlicenco, reprezentanta lui Gheorghe Furdui, candidat din partea Partidului Național Liberal, susține că PNL este partidul care a pledat pentru asigurarea libertății economice. Vitalia Pavlicenco susține că Moldova trebuie să iasă din CSI, să nu mai depindă de „trecutul care o ține pe loc”. Politiciana consideră că Moldova trebuie să adere la NATO și că este nevoie de legea lustrației „pentru că suntem conduși de persoane care sunt șantajabile, care au „schelete” prin dulapuri, care au colaborat cu KGB-ul”.

Reprezentanta candidatului PNL spune că Moldova trebuie să preia integral legislația euro conformă din România și pledează pentru integrarea românească concomitent cu cea euro-atlantică. Ea optează pentru ședințe comune ale guvernelor de la Chișinău și București, posturi vamale comune, conectarea energetică și prin gazoduct la sistemul energetic românesc, preluarea conceptelor fiscal și financiar românesc, adoptarea monedei naționale a României de către Republica Moldova etc. „Dacă ne-am ridica la standardele României, am trece peste etape grele de dezvoltare a Republicii Moldova și am câștiga zece ani în dezvoltarea social-economică”, consideră Vitalia Pavlicenco. Ea susține că următorul lucru pe care urmează să-l realizeze candidatul PNL și formațiunea în ansamblu pentru diasporă va ține de elaborarea politicilor și transmiterea unui semnal către diasporă, precum că statul își dorește o colaborare sinceră și nu una manipulatorie „ca până acum”,.

Natalia Gavrilița, reprezentanta Maiei Sandu, candidat din partea Blocului Electoral ACUM, Platforma PAS și DA, spune că „Moldova este un stat capturat și în primul rând acesta trebuie scos din captivitate. Fiecare cetățean al acestei țări știe că primarii sunt presați, că oamenilor li se deschid dosare penale, sunt șantajați. Ei vin să lucreze cu puterea pentru că nu au alternativă. Principalul obiectiv al Blocului ACUM este schimbarea clasei politice, oprirea fărădelegilor, oprirea capturării instituțiilor statului de interesele unei persoane sau a unui grup de persoane și să readucerea în Moldova a statului de drept”.

Potrivit Nataliei Gavrilița, unul din angajamentele de bază a Blocului ACUM este reformarea justiției și lupta cu corupția. „Chiar în primele 100 de zile de guvernare ne propunem să adoptăm șase legi pentru a abroga legi precum cetățenia prin investiții și pentru a începe evaluarea judecătorilor, inclusiv prin aducerea expertizei străine și vom adopta o lege cu privire la crearea unui Departament Național Anticorupție de tipul DNA-ului din România. În termen scurt, reformarea justiției, lupta cu corupția și asigurarea unui stat de drept este cel mai important lucru pentru ca Moldova să poată reveni pe un făgaș normal. Noi nu mai putem trăi în frică, trebuie să ajungem să fim oameni liberi”, a spus reprezentanta candidatului pe circumscripția nr.50 din partea Blocului ACUM.

Candidatul independent Oleg Brega a spus că dintre toți candidații participanți la dezbatere este singurul care nu reprezintă un partid, este candidat independent și nu va fi dependent de mofturile liderului de fracțiune sau ale liderului de partid, „purtătorului de ștampilă care poate să te șantajeze”. El spune că va reprezenta în Parlament conștiința sa și pe cei care îl vor vota. „S-ar putea să nu particip la guvernare, s-ar putea să fiu în opoziție și în Parlament pentru că nu reprezint un partid care să poată lua majoritatea. Dar e posibil să dețin un vor de aur și să fiu invitat la niște negocieri pentru a forma un Guvern. Atunci voi pune condiția ca acele negocieri să fie publice, transparente și corecte”.

Oleg Brega consideră că actualmente primordial este funcționarea statului de drept, separarea puterilor în stat, funcționarea legilor. El spune că va propune impunerea prin lege a unui plafon anti-monopol, așa încât niciun partid să nu aibă majoritatea simplă și nimeni să nu poată modifica Constituția fără alte partide, pentru că există riscul de totalitarism. Acesta a venit cu un mesaj către moldovenii din România de a participa la alegeri.

Pe 14 februarie, IPN a organiza dezbateri cu candidații sau reprezentanții acestora, din circumscripția uninominală nr. 49. La ele au participat Vladimir Bolea, reprezentantul lui Dorin Frăsîneanu, candidat din partea Blocului Electoral ACUM, Platforma PAS și DA; Dumitru Pogorea, candidat independent; Nicolae Pascaru, reprezentantul lui Gheorghii Para, candidat din partea Partidului Socialiștilor și Valerii Klimenco, candidat din partea Partidului Politic „Șor”.

Marți, 19 februarie, va avea loc dezbaterea cu candidați înregistrați în circumscripția nr. 51, amplasată în SUA-Canada, cu începere de la ora 14.00.

Anterior, Agenția IPN a desfășurat patru dezbateri electorale cu reprezentanții concurenților electorali înscriși pe circumscripția națională.

Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat  pentru că...” face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.