logo

Dispeceratele pentru situații de urgență de la Bălți și Iași se vor interconecta


https://www.ipn.md/ro/dispeceratele-pentru-situatii-de-urgenta-de-la-balti-si-7967_1090286.html

Dispeceratele pentru situații de urgență de la Bălți, Republica Moldova, și Iași, România, se vor interconecta pentru a interveni mai operativ, în comun, în cazuri de calamități, dezastre, dar și în cazul unor urgențe medicale. Activitatea are loc în cadrul Proiectului transfrontalier „Răspunsul comun eficient în situații de urgență transfrontaliere”, finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, transmite IPN.

„Se fac primii pași în asigurarea interoperabilității în cadrul intevențiilor comune transfrontaliere pentru situații de urgență”, a remarcat ministra afacerilor interne a Republicii Moldova, Ana Revenco. „Primele misiuni internaționale pe care IGSU le-a efectuat în Grecia, pentru lichidarea incendiilor forestiere de proporții mari, dar și misiunea de salvatori, medici și paramedici pe care Republica Moldova a avut-o în România în legătură cu pandemia COVID, demonstrează cât de dependenți suntem unul de celălalt și, totodată, cât de important este să ne susținem unul pe altul atunci când suntem în situații periculoase pentru cetățenii noștri”, a adăugat Ana Revenco.

Totodată, ministra a subliniat că prin acest proiect se consolidează relația vitală între Moldova și România. „Vom acționa împreună, prin două dispecerate, pentru situații de urgență. Dispeceratele vor fi dotate cu tehnologii moderne, cu infrastructură informațională și de comunicații pentru a gestiona consolidarea și managementul informațional între structurile specializate, care vor acționa în situații de urgență transfrontalieră, IGSU din Republica Moldova și IGSU din România”, a specificat  Ana Revenco.

Marius Ciprian Toth, însărcinat cu afaceri la Ambasada României în Republica Moldova, a spus că pentru ambele maluri ale Prutului, pentru ambele țări, România, ca stat al Uniunii Europene, și pentru Republica Moldova, ca țară care aspiră și are un parcurs european bine definit, aceste oportunități de finanțare sunt extraordinare. „Întotdeauna am apreciat atât entuziasmul, cât și determinarea echipelor de proiecte de pe ambele maluri ale Prutului pentru a duce la bun șfârșit proiecte care sunt în beneficiul cetățenilor atât din România, cât și din Republica Moldova, respectiv, pentru cei care se află în proximitatea frontierei comune”, a menționat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României.

Actualul proiect vine după realizarea unor proiecte similare: SMURD-1, SMURD-2, care s-au eficiente. Actualul proiect urmează a fi finalizat la sfârșitul anului 2023. Pentru realizarea lui au fost alocați 2,5 milioane de euro. Cele două dispecerate vor fi dotate cu echipamente moderne, care vor răspunde tuturor situațiilor de urgență.

 Marius Ciprian Toth și-a exprimat speranța că și următorul Program de cooperare transfrontalieră 2021-2027, care se află în stadiu avansat de elaborare, va fi finalizat cât mai curând, iar ulterior documentul va fi înaintat Comisiei Europene spre aprobare. După care, România și Republica Moldova vor putea depune proiecte în noul pogram, astfel încât să nu se piardă nicio oportunitate.