Parlamentul de la Chişinău ar trebui să aibă un mecanism de control asupra acţiunilor care ţin de integrarea europeană şi de adoptarea proiectelor de legi în conformitate cu acquis-ul comunitar. Astfel de discuţii au avut loc la Chişinău în cadrul seminarul „Controlul parlamentar al procesului de integrare europeană în Republica Moldova”, parte a celei de-a doua reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, transmite IPN.
Deputata democrată, Valentina Buliga, preşedinta Comisiei afaceri externe şi integrare europeană, a spus că toate instituţiile administraţiei publice sunt preocupate continuu de evaluarea restanţelor şi proceselor de punere în aplicare a Acordului de Asociere cu UE. „O prioritate pentru legislativ constituie menţinerea şi promovarea proceselor de integrare europeană prin adoptarea legilor euro-conforme. Ne dorim o Uniune Europeană puternică şi stabilă, capabilă să ofere răspunsuri durabile problemelor actuale, uniune în care Republica Moldova să se regăsească. Acest deziderat trebuie să-l realizăm cu toţii. Reiterez angajamentul coaliţiei majoritare să realizeze angajamentele din Foaia de parcurs privind acţiunile prioritare şi asumarea unor noi angajamente”, a spus parlamentara.
Raisa Apolschii, preşedinta Comisiei juridice, deputată PDM, a spus că Republica Moldova a pornit bine în 2014 când a semnat Acordul de Asociere cu UE, dar în 2015 a avut loc criza politică ce a încetinit procesul de implementare a documentului. „În Comisia juridică toate proiectele de legi referitoare la acquis-ul comunitar sunt examinate foarte atent. Susţin ideea de a adopta mai puţine legi, dar mai calitative. Până nu demult s-a simţit deficitul de comunicare între Guvern şi Parlament. Acum avem o Foaie de parcurs şi aceasta nu reprezintă doar nişte proiecte aşternute pe hârtie, dar sunt tratate cu mare seriozitate. Noi avem o consecutivitate şi o coerenţă în ceea ce face Guvernul şi Parlamentul. Controlul parlamentar este una din pârghiile cele mai importante în implementarea legilor adoptate”, a spus parlamentara specificând că e mult mai complicată aplicarea decât adoptarea legilor.
Raisa Apolschii a adăugat că acum practic fiecare om are posibilitatea tehnică de a urmări şedinţele online ale Guvernului, cele ale Parlamentului, ale Primăriei capitalei. „Consider că sunt suficiente instrumente de a efectua controlul parlamentar. Dar întrebarea este cât suntem de capabili şi de interesaţi să o facem. Agenda de integrare ne obligă, deoarece eforturile noastre de adoptare a legilor se reduc la zero dacă nu va fi acest control”, a opinat deputata.
Valeriu Ghileţchi, deputat neafiliat, fost liberal-democrat, a menţionat la seminar că este nevoie de o informare eficientă în ceea ce ţine de controlul asupra aplicării legilor. „Avem nevoie de acest instrument ca să fim informaţi eficient. Aceasta presupune şi implicarea deputaţilor în procesul decizional, în dezbaterea proiectelor de legi. Mai eficient ar fi să avem fie o comisei separată de integrare europeană, fie una alcătuită din deputaţi care au dorinţa, vocaţia, cunosc limbi, ca să ne putem mişca înainte în ceea ce ţine de integrarea europeană. Altfel cred că vom bate pasul pe loc”, a încheiat parlamentarul.
Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova se reuneşte de două ori pe an, la Bruxelles şi la Chişinău. Prima reuniune a forului a avut loc la Bruxelles, în perioada 21-22 septembrie 2015.