logo

Discuții la Bruxelles pe marginea legislației Republicii Moldova în domeniul concurenței


https://www.ipn.md/ro/discutii-la-bruxelles-pe-marginea-legislatiei-republicii-moldova-in-7966_1111076.html

Procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană implică o ajustare a politicilor și reglementărilor economice pentru a asigura o competiție echitabilă între agenții economici moldoveni și cei din comunitatea europeană. Autoritățile moldovenești lucrează la alinierea legislației naționale la standardele europene, în special în domeniul concurenței, pentru a asigura un acces liber și corect al produselor moldovenești pe piața UE și al produselor europene pe piața internă. Zilele acestea, reprezentanții mai multor instituții de stat poartă discuții la Bruxelles pe marginea legislației Republicii Moldova în domeniul concurenței, transmite IPN.

„Discutăm despre felul cum noi vom coabita cu alți agenți economici din comunitatea europeană, din momentul în care vom deveni membri ai acestei Uniuni. Asta, pentru că atât agenții economici din comunitatea europeană vor avea dorința să activeze pe piața Republicii Moldova, cât și producătorii noștri vor dori să aibă acces liber pe piețele comunității europene”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz.

Potrivit lui, sunt prezentate practicile naționale și este analizat în ce măsură acestea sunt alineate la cele europene. Se analizează care sunt aspectele la care mai este de lucrat, astfel încât să fie asigurată o piață liberă, atât agenților economici din comunitatea europeană, cât și producătorilor din Republica Moldova.

„Noi, spre fericirea mea, suntem la o etapă destul de avansată în ceea ce înseamnă politici concurențiale. În ultimii ani au fost făcute mai multe eforturi, astfel încât legislația noastră să fie cât de cât aliniată la cea europeană. Noi activăm deja pe piața comunității europene și această deschidere se face treptat. Înțelegem care sunt principiile de concurență pe anumite piețe – nu distorsionăm piața, nu oferim prețuri care ar distorsiona o anumită piață”, explică Viorel Garaz.

Secretarul de stat a menționat că sunt analizate și identificate acele sectoare la care încă mai este de lucru pentru a îmbunătăți condițiile de concurență pentru agenții economici. „Încercăm să-i stimulăm pe producătorii locali astfel încât, atunci când piața va deveni liberă, producătorii noștri să fie capabili să concureze cu oricare producător de pe piața comunității europene. Ne dăm seama că anumiți producători locali ar avea nevoie și de o perioadă tranzitorie”, a mai spus secretarul de stat.

În altă ordine de idei, Viorel Garaz a menționat că, prin intermediul fondurilor de preaderare și al planului de creștere (Growth Plan), Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru a îmbunătăți infrastructura, a facilita certificarea produselor și a sprijini accesul pe piețele europene.