logo

Discuții în controversă dintre candidații din circumscripția „SUA-Canada” privind justiția și corupția în Moldova. Dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/discutii-in-controversa-dintre-candidatii-din-circumscriptia-sua-canada-privind-7965_1047135.html

Unii candidați din circumscripția uninominală nr. 51, SUA și Canada consideră că justiția incorectă și corupția mare sunt printre principalele impedimente în dezvoltarea Republicii Moldova. Creșterea economică este nesemnificativă, iar în consecință salariile sunt mici. Alți candidați însă, sunt de părere că actuala guvernare în ultimii ani a făcut pentru țară și cetățeni mai multe din ceea ce a promis, a scos Moldova din criza economică și politică din 2016 și s-a axat pe dezvoltarea economică și socială. Opiniile au fost exprimate la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat din partea Diasporei SUA-Canada, pentru că...”, ediția a 107-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Radu Marian, reprezentantul lui Dumitru Alaiba, candidat din partea Blocului electoral ACUM, Platforma DA și PAS, consideră că statul de drept nu există în Republica Moldova și că guvernarea actuală este una nelegitimă care nu a fost votată popor. Potrivit lui, și sistarea asistenței macro-financiare are direct legătură cu problema statului de drept. „Toate acestea sunt dovezi ale colapsului statului de drept în Republica Moldova”. Radu Marian a remarcat că însuși Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care a spus că Moldova este un stat capturat. Reprezentantul lui Dumitru Alaiba este de părere că justiția incorectă și corupția mare sunt principalele impedimente în dezvoltarea Republicii Moldova.

Referindu-se la creșterea economică, Radu Marian a spus că o creștere economică de 4% cu care se „laudă guvernarea” este una „rușinoasă”, în contextul în care Moldova are un PIB per cap de locuitor la nivelul unui stat precum Sudan. El spune că, pentru a ajunge din urmă țările dezvoltate, Moldova trebuie să înregistreze cel puțin 7%, dar acest lucru se va întâmpla dacă în țară vor exista instituții economice și politice sustenabile care să răspundă la nevoile cetățenilor. Radu Marian spune că atunci când va intra în Parlament, Dumitru Alaiba și Blocul ACUM vor crește veniturile oamenilor bazându-se pe investiții, vor promova atragerea investițiilor și stimularea oamenilor de afaceri de a investi în angajați și productivitate pentru ca veniturile moldovenilor să crească.

Dumitru Jomir, reprezentantul candidatului independent Valeriu Ghilețchi, afirmă că starea de lucruri în Moldova poate fi mai bună. Potrivit lui, Valeriu Ghilețchi nu odată a declarat că nu este mulțumit de cum merg lucrurile în justiție sau de cum este investigat furtul miliardului. „Domnul Ghilețchi înțelege foarte bine aceste probleme și va depune în continuare eforturi pentru a îmbunătăți starea de lucruri”, a spus acesta. El a remarcat că pe fonul furtului miliardului toți credeau că orice guvernare va fi, va fi supusă eșecului, iar Valeriu Ghilețchi a dat dovadă de maturitate politică, a făcut majoritate în Parlament și a început a implementa reforme.

Dumitru Jomir spune că în urma acestor reforme, în 2017, FMI a remarcat creșterea economiei Moldovei cu peste 4%, a crescut, de asemenea, cererea internă datorită investițiilor care au devenit pozitive pentru prima dată după criza din 2014. El spune că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova încasările de la FISC au depășit încasările de la Vamă, „fiind un rezultat vizibil al reformelor votate de Parlament, inclusiv de Valeriu Ghilețchi”. Potrivit lui, evoluțiile pozitive se observă inclusiv în creșterea salariului pe economie în valută străină și micșorare inflației, iar dacă va accede în Parlament, Valeriu Ghilețchi va continua comunicarea eficientă cu diaspora și va rezolva nevoile auzite de la cetățeni în această campanie electorală.

Olga Coptu, reprezentanta lui Ghenadie Moroșanu, candidat din partea Partidului Democrat, a menționat că, din 2016 până astăzi, Partidul Democrat, aflându-se la guvernare, nu a reușit să facă tot pentru această țară și pentru cetățeni, dar este un fapt demonstrat că partidul a făcut mai multe din ceea ce a promis. „Moldova se bucură cu înregistrarea de succese atât în domeniul economic cât și cel social. Dacă Moldova în 2016, la început de an, se afla într-o stare dezastruoasă și criză politică, a schimbat câteva guverne, și tot ce se prevedea era doar sumbru și negru, noi acum putem spune că avem mai multe reușite de care s-a apucat Partidul Democrat. Cu puținul pe care îl avem, noi acum putem demonstra că în Moldova dacă se doresc reforme, se implementează”. A spus Olga Coptu.

Partidul Democrat, potrivit Olgăi Coptu a înregistrat reușite la nivel social, la nivel de reformare a guvernului, reformarea pensiilor etc. Olga Coptu spune că PDM în viitorul Parlament își propune să lucreze cu oricine vrea să lucreze pentru viitorul Republicii Moldova, în interesul țării. „Demonstrați ce ați făcut voi când ați fost la putere, apoi criticați pe cei care au făcut ceva”, a s-a adresa unor contracandidați democrata.

Gaik Vartanean, candidat din partea Partidului Socialiștilor, este de părere că actualmente țara degradează și orice „reforme cosmetice” pe care Partidul Democrat încearcă să le realizeze, nu ajută. „În 2008, când Zinaida Greceanîi a fost prim-ministru și Igor Dodon ministru al economiei, în țară au fost atrase 720 de milioane investiții, pe când actuala guvernare timp de zece ani de guvernare pro-europeană nu a putut atrage mai mult de 200-250 de milioane, iar ceea ce s-a atras au fost bani aruncați în vânt, inclusiv prin proiectul „Drumuri bune”, unde „1,7 miliarde au fost spălate majoritatea odată cu drumurile”.

Candidatul socialiștilor spune că oamenii trebuie să înțeleagă că ce ține de Blocul ACUM există probabilitatea că după ce vor ajunge în Parlament să se divizeze în două partide sau chiar trei, implicit membri ai societății civile. El susține că oamenii trebuie să înțeleagă că alegerile merg între puteri politice diferite, iar puteri adevărate sunt două: guvernarea actuală și opoziția socialistă. „Cea mai importantă problemă a actualei guvernări este că ei și-au format majoritatea prin intermediul corupției și noi înțelegem cum din 19 deputați s-au format 56. Dacă oamenii vor să repete acest experiment, ei pot să voteze pentru orice partid cu excepția Partidului Socialiștilor pentru că niciun alt partid decât PSRM nu poate acumula majoritate parlamentară”, a spus Gaik Vartanea. Din Parlament, socialiștii vor păstra relații bune cu UE, vor dezgheța asistența macro-financiară, vor lupta cu corupția și vor dezgheța relațiile cu Federația Rusă.

Pe 14 februarie, IPN a organizat dezbateri cu candidații sau reprezentanții acestora, din circumscripția uninominală nr. 49. La ele au participat Vladimir Bolea, reprezentantul lui Dorin Frăsîneanu, candidat din partea Blocului Electoral ACUM, Platforma PAS și DA; Dumitru Pogorea, candidat independent; Nicolae Pascaru, reprezentantul lui Gheorghii Para, candidat din partea Partidului Socialiștilor și Valerii Klimenco, candidat din partea Partidului Politic „Șor”.

Pe 18 februarie, au fost organizate dezbateri cu candidații sau reprezentanții acestora, din circumscripția uninominală nr. 50. La ele au participat Olga Coptu, candidata PDM; Natalia Gavrilița, reprezentanta Maiei Sandu, candidat din partea Blocului Electoral ACUM; Vitalia Pavlicenco, reprezentanta lui Gheorghe Furdui, candidat din partea Partidului Național Liberal și candidatul independent Oleg Brega.

Anterior, Agenția IPN a desfășurat patru dezbateri electorale cu reprezentanții concurenților electorali înscriși pe circumscripția națională.

Miercuri, 20 februarie, IPN planifică o dezbatere cu experții din sociologie și politologie prin care își propune să analizeze posibilele scenarii post-electorale, începând cu ora 14.00.

Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...” fac parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.