logo

Discuții cu elevi despre o viață fără droguri, la Biblioteca Națională


https://www.ipn.md/ro/discutii-cu-elevi-despre-o-viata-fara-droguri-la-biblioteca-nationala-7967_1041985.html

Elevii a patru instituții de învățământ din capitală au fost informați, în cadrul unei conferințe publice, despre pericolul consumului de droguri. Evenimentul a fost organizat luni, 28 mai, de către Centrul de Informare ONU al Bibliotecii Naționale, în contextul Zilei Internaționale împotriva consumului de droguri, marcată anual pe 26 iunie, transmite IPN.

Elena Pintilei, directorul general al Bibliotecii Naționale, le-a spus tinerilor că este foarte important să înțelegi ce înseamnă să încerci prima dată un drog și cum pot stupefiantele să îți distrugă viața. De multe ori tinerii ajung în plasa traficanților de droguri pentru că nu știu cum să-și organizeze timpul liber. „Drogurile sunt o cale greșită. Odată încercat, nu mai aveți viitor în față”, le-a spus Elena Pintilei.

Medicul narcolog Eudochia Paciu a menționat că drogurile aduc mari necazuri, mame îndurerate, familii distruse, tineri între viață și moarte. Tinerii sunt cei mai expuși consumului de droguri, deoarece sunt ușor de ademenit de către persoane rău intenționate. În vizorul medicilor și al organelor de poliție sunt în jur de 12 mii de persoane consumatoare de droguri, care au cerut ajutorul specialiștilor.

Șeful Direcției Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Ion Țurcanu, le-a spus elevilor că drogurile sunt o sursă de venit pentru persoane rău intenționale, cărora nu le pasă de soarta celor care le consumă. Anual în Republica Moldova sunt documentate în jur de 1300 de infracțiuni unde sunt vizate drogurile.

Conferința publică „Pentru că tinerii contează – alege o viață fără droguri” a fost dedicată obiectivelor de dezvoltare durabilă și vine în sprijinul Agendei 2030. Documentul a fost adoptat în 2015, de către șefii de state și de guverne din cele 193 de țări ale Adunării Generale a ONU, și include 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.