Discriminarea femeii a devenit un fenomen înrădăcinat în Republica Moldova, expert
https://www.ipn.md/ro/discriminarea-femeii-a-devenit-un-fenomen-inradacinat-in-republica-moldova-7967_997489.html
O analiză a presei din perspectiva de gen, realizată de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, arată că cele mai multe locuri de muncă în sfera politică şi economică revin bărbaţilor. Potrivit directoarei executive a centrului, Daniela Terzi-Barbăroşie, discriminarea femeii în Republica Moldova a devenit un fenomen înrădăcinat, conceptual la nivelul tuturor păturilor sociale din ţară, transmite Info-Prim Neo.
Aceeaşi analiză arată că femeile pot fi întâlnite cel mai mult în funcţii din sfera culturii şi divertismentului, în învăţământ, în prestarea serviciilor şi în medicină. Discuţii la tema poziţiei femeii în societate au avut loc în cadrul unei mese rotunde organizate de către Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”.
Discriminarea femeii în societatea moldovenească a fost exemplificată prin postarea a 70% din anunţurile de angajare pentru bărbaţi, prin absenţa sau existenţa numărului foarte mic de femei în organele de conducere ale ţării (o singură femeie în Cabinetul de Miniştri, nicio femeie în lista consilierilor şefului statului, existenţa a 5 ministere care nu au nici măcar o femeie în funcţia de viceministru în componenţa lor).
Inexistenţa unei terminologii în domeniul politic şi economic care să se acordă în gen (şef, ministru, lider, director etc.) de asemenea a servit un argument la acest subiect. Promovarea sexului masculin de către instituţiile mass-media prin invitarea bărbaţilor în cadrul emisiunilor de dezbateri şi publicarea pe prima pagină a ziarelor doar a numelor masculine a fost un alt factor exemplificat de participanţii la masa rotundă.
Vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, a declarat că trebuie de promovată femeia în societate, prin adoptarea unui cadru legal care ar stabili un echilibru de gen. „Trebuie să convingem în primul rând electoratul feminin să aleagă femeile în funcţiile de conducere”, a adăugat Liliana Palihovici.
În cadrul discuţiilor s-a menţionat şi necesitatea adoptării Legii antidiscriminare, care ar interzice discriminarea pe motive gender.
În Republica Moldova femeile reprezintă 52% din populaţia ţării. În anul 2011 au fost votate la funcţia de primar 146 de femei, comparativ cu 143 în anul 2007.