Disbalanţă de gen de pe listele electorale
https://www.ipn.md/ro/disbalanta-de-gen-de-pe-listele-electorale-7967_974494.html
Alianţa ProGen 2009, o coaliţie de organizaţii neguvernamentale care militează pentru egalitatea de gen, a analizat listele candidaţilor pentru alegerile parlamentare din 2009 şi a constata că femeile sunt reprezentate sub pragul de 30-40%, prevăzut de legislaţia naţională şi angajamentele internaţionale la care R. Moldova este parte, transmite Info-Prim Neo.
„Deşi cadrul legislativ-normativ şi angajamentele internaţionale conţin prevederi explicite cu privire la participarea egală a femeilor şi bărbaţilor în procesul decizional politic şi public, din păcate partidele au făcut prea puţine măsuri afirmative, aşa cum recomandă forurile internaţionale, în favoarea femeilor”, a declarat joi, 12 martie, într-o conferinţă de presă la Info-Prim Neo, Daniela Terzi-Barbăroşie, directoarea executivă a Centrului ,,Parteneriat pentru Dezvoltare”.
Ea a spus că 50% din populaţie şi-ar dori un parlament în care femeile şi bărbaţii să fie prezenţi după principiul de paritate, în proporţie de 50 la 50, iar faptul că partidele politice au ignorat acest lucru la formarea listelor, este „o palmă dată unei jumătăţi din populaţie”.
Potrivit studiului realizat de Alianţa ProGen, doar câteva partide au respectat prevederile legislative şi angajamentele internaţionale la formarea listelor electorale. Deşi procentul femeilor pe liste a înregistrat o creştere continuă de la scrutinul din 1998 (15,7%) către cel din 2005 (29%), la alegerile din 2009 pe listele celor 15 partide şi şase candidaţi independenţi procentul femeilor este de 29,5%, un pic peste nivelul înregistrat în 2005.
Potrivit lui Vasile Cantarji, sociolog la Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”, scrutinul care urmează nu a înregistrat acelaşi tempou de creştere din anii precedenţi, ci dimpotrivă, ceea ce poate semnifica că atenţia asupra principiilor egalităţii de gen a scăzut din intensitate. Numărul de femei care se regăsesc pe liste variază de la 11,7% pe lista Uniunii Centriste din Moldova până la 46,4% pe lista Partidului Ecologist „Alianţa Verde”.
„Am constatat că partidele creditate cu şanse mari de a trece pragul electoral, au mai puţine femei pe listele electorale, pe când partidele cu şanse puţine – mai multe. Faptul că ele se regăsesc, totuşi, în proporţii foarte mari pe unele liste, demonstrează clar că femeile îşi doresc să intre în politică”, a spus Ecaterina Mardarovici, directoarea Clubului politic al femeilor 50/50.
Studiul mai arată că femeile sunt mai multe numeric în a doua jumătate a listelor, în prima jumătate fiind prezenţi mai mulţi bărbaţi.
Alianţa ProGen 2009 a fost lansată în octombrie 2008 la iniţiativa organizaţiilor non-guvernamentale Centrul ,,Parteneriat pentru Dezvoltare”, „Clubul politic al femeilor 50/50”, „Gender-Centru”, Forul Organizaţiilor de Femei şi Clubul pentru Şanse Egale „În Doi”. Actualmente, Alianţa include peste 20 de membri.