logo

Dirk Schuebel: UE trebuie să se asigure că hotarele Republicii Moldova sunt protejate


https://www.ipn.md/ro/dirk-schuebel-ue-trebuie-sa-se-asigure-ca-hotarele-republicii-moldova-sunt-prote-7965_1004125.html

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, susţine că, pentru a oferi Republicii Moldova un regim liberalizat de vize, Uniunea Europeană trebuie să se asigure că hotarele ţării sunt protejate. Oficialul a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că UE este optimistă că se va găsi o soluţie, transmite IPN.

„Dacă Uniunea Europeană va cădea de acord cu acest regim liber de vize, evident că noi trebuie să ne asigurăm că frontiera este protejată aşa cum se cuvine. În circumstanţele pe care le avem astăzi, cu regiunea transnistreană, acest lucru este mai dificil”, a subliniat ambasadorul european.

Dirk Schuebel a mai spus că pentru a avansa în procesul de liberalizare a regimului de vize, Moldova are nevoie de stabilitate politică.  UE speră că autorităţile de la Chişinău vor găsi o majoritate parlamentară care să acopere Guvernul.

Şeful Delegaţiei UE s-a arătat optimist că Moldova va avea succes la Summitul de la Vilnius din noiembrie anul curent. Chiar dacă la acest summit nu va fi semnat, Acordul de Asociere, oricum va fi un mare succes pe care l-a atins Republica Moldova, deoarece nicio ţară nu a reuşit să finalizeze atât de repede negocierile pe acest acord, a declarat Dirk Schuebel.