logo

Directori și profesori de la Liceul „Orizont”, declarați indezirabili


https://www.ipn.md/ro/directori-si-profesori-de-la-liceul-orizont-declarati-indezirabili-7967_1043965.html

Șapte cetățeni străini, printre care persoane din administrația Liceului „Orizont”, au fost declarați indezirabili de către organele competente și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Serviciul de Informații și Securitate anunță că cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

Un profesor din cadrul liceului, care a ales să își păstreze anonimatul, a declarat pentru IPN că în această dimineață, 6 septembrie, chiar din fața casei au fost ridicate șase persoane, printre care și vicedirectorul general al Liceului „Orizont”, directorul filialei din orașul Durlești, directorul filialei din Ceadâr-Lunga, dar și un profesor. De asemenea, a fost reținut și un minor, dar ulterior a fost lăsat. Potrivit sursei, nu se cunoaște unde se află persoanele respective. Sursa mai menționează că aceste persoane au solicitat azil politic în Republica Moldova încă în primăvară, iar în octombrie urmau să primească un răspuns în acest sens. În opinia sa, în aceste condiții expulzarea nu este tocmai corectă din punct de vedere juridic.

Într-un apel expediat presei, Amnesty International Moldova condamnă „răpirile ilicite de oameni, efectuate astăzi de către serviciile de securitate, cu încălcarea normelor de percheziție și reținere”. „Amnesty International Moldova este profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”, a celor șase familii de cetățeni ai Turciei, inclusiv minori, reținute astăzi de către colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate, cu încălcarea flagrantă a procedurii de reținere, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte”, se spune în apel.

Organizația menționează că, în baza analizei materialelor foto și video din momentul reținerii, au fost constatate mai multe nereguli. La reținerea persoanelor în cauză nu a fost prezentată încheierea judecătorului de instrucție cu privire la reținere și arest, a fost grav deteriorată proprietatea privată a persoanelor reținute, cărora nu li s-au explicat drepturile. Totodată, SIS, sub pretexte nefondate și neîntemeiate, ar fi pus în „pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor reținuți, inclusiv a minorilor, i-au expus pericolului de a fi expulzați în Turcia, unde, cu certitudine, îi așteaptă un proces inechitabil și un pericol iminent de tortură și tratamente inumane din partea autorităților turcești”.

Amnesty International Moldova cere Parlamentului și autorităților competente din Republica Moldova să apere drepturile acestor persoane și să efectueze un control asupra activității SIS.