Director Publika TV: Nu voi permite nimănui niciodată să mă calce pe gât
https://www.ipn.md/ro/director-publika-tv-nu-voi-permite-nimanui-niciodata-sa-ma-calce-pe-gat-7965_1001047.html
„Nu voi lăsa pe nimeni să mă calce pe gât, nu voi renunţa la libertatea mea de exprimare, cred că este necesar ceea ce fac eu şi cei 360 de colegi ai mei”. Declaraţia a fost făcută de către directorul general al postului de televiziune „Publika”, Dumitru Ţîra, în cadrul dezbaterilor „Presa electronică şi cultura politică: „responsabilitatea pentru cei îmblânziţi”, organizate de Agenţia Info-Prim Neo.
Dumitru Ţîra afirmă că o parte din vină pentru informaţiile eronate pe care le difuzează presa revine autorităţilor şi politicienilor. „Niciun ministru nu are voie să spună că nu comentează. Dacă este persoană publică, trebuie să o facă. Nu e normal să solicităm 3 luni informaţia privind costurile vizitei cancelarului german Angela Merkel în Moldiva şi să nu o obţinem. Obiectivul principal al mass-media este de a informa”, a spus Dumitru Ţîra.
Unii participanţi la dezbatere au exprimat părerea că jurnaliştii trebuie să fie mai responsabili şi să pună pe prim-plan interesul publicul, difuzând informaţii necesare, dar nu propriul rating, deoarece ştirile sterile de scandal, de senzaţie ş.a. care se difuzează din abundenţă nu contribuie la formarea culturii politice a societăţii, ci, mai degrabă, la deformarea ei.
„În spatele camerelor mereu sunt oameni. Trebuie să existe un echilibru. Sunt 3 obiective principale ale media: informarea, educarea şi analiza. Publika TV are emisiuni de investigaţie, nu este adevărat că nu există rezultate, în fiecare zi este câte o picătură de informaţie care umple vasul răbdării. Vreţi să vă spun dacă mă sună politicienii să-mi zică ce şi cum să scriem? Da, mă sună, eu îi ascult, dar le spun că nu fac eu ştirile”, a spus Dumitru Ţîra.
Directorul postului susţine că „Publika” este un fenomen inedit pe piaţa mediatică a Republicii Moldova. „Este unica televiziune de ştiri, este total diferită de alte posturi. România are 5 televiziuni de ştiri, niciuna nu este asemănătoare cu alta. Nu există modele generale. În Moldova există extrem de puţini oameni care au cultura comunicării, în instituţiile de stat e dezastru total. Cultura consumului informaţiei la fel lipseşte”, a subliniat Dumitru Ţâra.
Directorul postului se întreabă ce fac facultăţile de jurnalism, deoarece, spune el, administraţia „Publika TV” recepţionează câte 100 de CV-uri zilnic, dar a angajat doar 2 persoane în jumătate de an.
Dezbaterea publică „Presa electronică şi cultura politică: „responsabilitatea pentru cei îmblânziţi” a fost ediţia a XI-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de Info-Prim Neo cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.