logo

Directoarea interimară a ansamblului Joc, suspendată din funcție. Precizările Ministerului Culturii


https://www.ipn.md/ro/directoarea-interimara-a-ansamblului-joc-suspendata-din-functie-precizarile-7965_1105192.html

Directoarea interimară a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, Aliona Strâmbeanu, a fost suspendată din funcție. O decizie în acest sens a emis Ministerul Culturii după ce câțiva membri ai ansamblului au mers la Forumul economic de la Sankt Petersburg, dansând pentru fugarul Ilan Șor. Ansamblul a emis un comunicat de presă în care menționează că Ansamblul „Joc” nu a participat la acel eveniment, iar dansatorii vizați în perioada respectivă au fost în concediu din cont propriu. De asemenea, colectivul de dansatori a cerut să fie anulat ordinul de suspendare a directoarei.

Contactată de IPN, Liuba Lupașco, consultant principal în cadrul Serviciului informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Culturii, a precizat că, urmare a participării cu program artistic al unor angajați ai Ansamblului „Joc” la Forumul economic de la Sankt Petersburg, Ministerul Culturii  a inițiat un proces de verificare a activității „Joc”. În acest scop a fost constituită o comisie de verificare. „De asemenea, Ministerul Culturii a pornit o anchetă de serviciu în privința directoarei generale interimare a IP ANADP „Joc”, Aliona Strâmbeanu. Pe perioada efectuării anchetei de serviciu, se suspendă contractul individual de muncă încheiat cu doamna Aliona Strâmbeanu”, a precizat Liuba Lupașco.

În contextul participării dansatoarelor de la „Joc” la evenimentul de la Sankt-Petersburg, în spațiul public au fost lansate numeroase critici, subiectul fiind abordat și în plenul Parlamentului. Ansamblul a venit cu un comunicat de presă în care a precizat că în adresa instituției nu a parvenit nicio solicitare privind delegarea membrilor colectivului său sau a ansamblului în întregime pentru participarea la vreo prestație artistică în Federația Rusă, iar cei patru dansatori vizați erau în concediu din cont propriu.

„Solicităm respectuos să nu fie ponegrită imaginea și numele Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc” și să nu se interpreteze eronat informațiile neconfirmate de conducerea oficială a colectivului. Instituția își rezervă dreptul de a apela la instanțele de judecată în cazul difuzării unor afirmații nefondate privind participarea Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc” la evenimentul în cauză”, se mai spune în comunicat.

Sâmbătă, colectivul ansamblului a publicat un demers cu semnături, cerând anularea ordinului de suspendare din funcție a directoarei. Același lucru a fost solicitat și de către Partidul Social Democrat European, care și-a exprimat indignarea față de decizia Ministerului Culturii, precizând că este o măsură injustă și lipsită de fundament. În context, PSDE a cerut demisia imediată a ministrului Sergiu Prodan.