Fidor Angheli, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ziarist, diplomat, traducător şi publicist s-a stins din viaţă astăzi, 30 iunie, la vârsta de 79 de ani. Doctor în filologie, specialist în orient, jurnalist internaţional, poet, deţinător al titlului jurnalist emerit al Republicii Moldova, Fiodor Angheli a fost şi cetăţean de onoare al Găgăuziei, transmite IPN.
Conducerea ţării a semnat un necrolog, în care se menţionează că Fiodor Angheli a fost decorat cu mai multe distincţii de stat, inclusiv cu Ordinul de Onoare (2010) şi Ordinul Republicii (2012).
Fiodor Angheli s-a născut în anul 1935, în satul Gaidarî, raionul Ceadîr-Lunga. Studiile universitare şi postuniversitare le-a făcut la Universitatea de Stat din Moscova „M. Lomonosov”. În anii 1990-1998, a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În această calitate a semnat toate actele de constituire a Republicii Moldova ca stat independent. A fost şi membru al Comisiei pentru elaborarea primei Constituţii a Republicii Moldova.
Între 1998-2001, Fiodor Angheli a deţinut funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Turcia, Egipt şi Kuweit. Pe parcursul anilor, a semnat mai multe lucrări ştiinţifice, printre care: „Pagini din istoria Imperiului Otoman”, „Turcia Republicană. Suleiman Demirel”, „Autonomia Găgăuză”, „Schiţe din istoria găgăuzilor - urmaşi ai Oguzilor”, „Istoria scurtă a găgăuzilor”, „Epoca şi arborele genealogic al neamului Cantemir (interpretare nouă)”. În anul 2008, a apărut culegerea sa de versuri „Când înfloresc florile”, în limba găgăuză.
Fiodor Angheli este autorul primului dicţionar român-găgăuz, care cuprinde circa 20 de mii de cuvinte şi este de o valoare inestimabilă, în primul rând pentru tinerii din şcolile din Găgăuzia. A tradus în limba găgăuză poveştile lui A. Puşkin, versuri pentru copii ale mai multor autori, care sunt incluse în programul de studiere a limbii găgăuze.
Necrologul a fost semnat de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi prim-ministrul Iurie Leancă.