logo

Diplomație în ritm de dans! Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova – un împătimit al dansului sportiv


https://www.ipn.md/ro/diplomatie-in-ritm-de-dans-ambasadorul-japoniei-in-republica-7967_1091012.html

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova reușește să combine armonios diplomația cu dansul. Yoshihiro Katayama este parte a Federației de Dans Sportiv din Republica Moldova și practică acest sport de mai mulți ani. Diplomatul spune că s-a îndrăgostit de dansul sportiv încă din perioada când activa în calitate de consilier economic în ambasada Japoniei la Kiev, iar odată ajuns în Republica Moldova a început să practice acest sport la clubul de dans Codreanca, notează IPN.

Ambasadorul Japoniei spune că dansul sportiv este o pasiune mai veche care a prins contur în Republica Moldova. Grație sprijinului antrenorilor de la Codreanca a început să practice mai intensiv acest sport, participând și la unele concursuri naționale, la categoria seniori.

„Între 2004-2008 am lucrat în calitate de ambasador la Kiev, am locuit singur pentru că soția mea trebuia să rămână la Tokyo, alături de copiii noștri, care-și făceau studiile la Tokyo. Știam că trebuie să mănânc sănătos și să fac sport. Și întâmplător am descoperit dansul sportiv, am început să fac antrenamente încă de la Kiev. Este un hobby, un sport. Pentru acest lucru nu am nevoie de permisiunea ministerului. Am norocul să lucrez aici, în Republica Moldova în calitate de ambasador, unde există tradiție și este excelentă școala de dans. Sunt fericit că pot să combin munca intensă de ambasador și să continui să fac dans sportiv”, a declarat E.S Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.

Diplomatul spune că reușește să combine munca de la ambasadă cu pasiunea dansului, antrenamentele fiind principala sa ocupație în zilele de odihnă. Ambasadorul spune că-și dorește să participe la concursuri internaționale de dans pentru a reprezenta Republica Moldova.

„Întrucât am multă treabă, delegații, venim la antrenamente sâmbăta, duminica. Când am început antrenamentele la Codreanca, știam că nivelul acestui sport în Republica Moldova este foarte înalt. La primele antrenamente mi-a fost foarte greu, dar antrenoarea a avut răbdare. Acum fac parte din Federația Republicii Moldova de dans sportiv. Iar la concursuri internaționale voi participa în calitate de dansator din Republica Moldova”, a mai punctat diplomatul.

„Am convins-o pe Irina Brînzari, care este printre primele campioane Codreanca să lucreze cu ambasadorul. Voiam să participăm la mai multe competiții, dar COVID-ul a pus pe pauză unele concursuri. Acum sperăm la un loc bun la campionatul mondial de seniori 4 din programul european”, a spus președintele Federației de Dansuri Sportive din Republica Moldova, Petru Gozun.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Japonia au fost stabilite la 16 martie 1992. Japonia a recunoscut independența Republicii Moldova la 28 decembrie 1991. În cadrul unui interviu oferit Agenției de presă IPN, E.S Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova a menționat că-și dorește dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două state. Diplomatul a menționat că în Republica Moldova activează două companii mari, Fujikura și Sumitomo Electric Bordnetze,  fiecare dintre care operează câte două fabrici de cablaje. Aceste companii creează în total peste 6.000 de locuri de muncă bine plătite.