logo

Dionis Cenușa: UE trebuie să participe mai activ în procesul de reglementare a conflictelor separatiste


https://www.ipn.md/ro/dionis-cenusa-ue-trebuie-sa-participe-mai-activ-in-8004_1083783.html

Politica externă a Uniunii Europene în raport cu conflictele separatiste este una a declarațiilor sau o politică post-factum. Este opinia politologului Dionis Cenușa, potrivit căruia comunitatea europeană ar trebui să fie mai activă în procesele de soluționare a conflictelor separatiste. Potrivit expertului, când este vorba despre Republica Moldova, Ucraina și Georgia, Uniunea Europeană s-ar putea implica în baza Acordurilor de Asociere semnate cu cele trei state și în baza unor acorduri adiționale, notează IPN.

În timpul dezbaterii publice organizate de Agenția de presă IPN, politologul Dionis Cenușa a menționat că prezența Uniunii Europene în reglementarea conflictelor separatiste se rezumă la statutul de observator, iar o astfel de abordare este insuficientă.

„Multe probleme au apărut în Uniunea Europeană din cauza extinderii spre Est și spre Sud, inclusiv, problema migrației și alte probleme de insecuritate. De aceea, multe instrumente al UE au fost ajustate noilor realități. Acest lucru este binevenit. Important este ca toate aceste instrumente să fie aduse sub o singură umbrelă. Ceea ce vedem acum, se rezumă doar la declarații sau e vorba de o politică externă a situației post-factum. În asemenea mod, nu vom soluționa niciunul din aceste conflicte”, a spus Dionis Cenușă.

Potrivit expertului, în cazul conflictelor din Georgia, Ucraina și Republica Moldova, Uniunea Europeană ar putea fi mai activă în calitatea sa de partener al celor trei state, asociate comunității europene.

„UE are semnate acorduri bilaterale cu 3 state din cadrul Parteneriatului Estic, mă refer la Acordurile de Asociere semnate cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina. În baza acestor acorduri și a unor acte adiționale semnate, UE poate intra într-un proces mai aprofundat de participare în reglementarea conflictelor. UE este un actor internațional foarte atent și atașat la normele dreptului internațional. Dacă UE va decide să se implice mai mult în reglementarea conflictelor, va fi mai mult pe platforma OSCE”, a spus Dionis Cenușă.

Potrivit expertului, Uniunea Europeană își propune implicarea în soluționarea conflictelor separatiste prin tentativele de mediere, reintegrare a teritoriilor separate și prevenirea escaladării tensiunilor. Politologul salută propunerea României de a crea instituția unui Reprezentant Special al UE pentru conflictele din bazinul Mării Negre.

„Stabilizarea regiunii este provocare în fața UE. Atunci când UE introduce o misiune civilă, automat contribuie la stabilizarea regiunii prin prezența sa și prin faptul că este un actor global care nu poate fi ignorat. A doua provocare este legată de tentativa de reintegrare a teritoriilor separate. UE poate aduce actorii implicați într-un conflict la aceeași masa de tratative. A treia provocare, este cea de a media, UE are statut de observator în formatul 5+2. În contextul celor 3 provocări, inițiativa diplomației române are sens și trebuie promovată și susținută, inclusiv, la nivelul comunității de experți”, a mai spus politologul.

Dezbaterea publică la tema „Soluționarea conflictelor teritoriale în Parteneriatul Estic: În căutarea unei abordări personalizate a UE” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.