logo

Dionis Cenușa: În cazul Moldovei, subiectul vaccinării a fost politizat și geopolitizat


https://www.ipn.md/ro/dionis-cenusa-in-cazul-moldovei-subiectul-vaccinarii-a-fost-8004_1080915.html

Dionis Cenușa, politolog, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, consideră că, spre regret, în cazul Republicii Moldova subiectul vaccinării a fost politizat și geopolitizat. În cadrul diplomației „vaccinurilor” care are loc, subiectul vaccinării este folosit de Federația Rusă, dar și de către UE. De asemenea, este utilizată și de către actorii politici din țară: de Președinție în frunte cu Maia Sandu și de Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon. Declarația a fost făcută la dezbaterea publică: „Coexistența”, „războiul” sau „diplomația” vaccinurilor în lume? Impactul asupra Moldovei”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit politologului, Președinția încearcă să folosească vaccinul, de exemplu, pentru a grăbi alegerile anticipate, iar Igor Dodon dorește vaccinarea populației cu Sputnik V, tot din perspectiva alegerilor anticipate, care sunt iminente și care vor avea loc în 2021, dar mai târziu.

Dionis Cenușa consideră că acum subiectul vaccinului va fi unul central în discuțiile despre cine merită să fie ales în viitorul Parlament al Republicii Moldova, de asta se așteaptă vaccinul rusesc mai târziu. Federația Rusă nu s-a grăbit să confirme pe canale oficiale data livrării vaccinurilor, deoarece îi permite lui Igor Dodon și PSRM să capitalizeze idea că Igor Dodon aduce vaccinurile. La solicitarea Ministerului, Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ambasada Federației Ruse a confirmat pe canale oficiale că Moscova va trimite 182 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19, inclusiv 60 de mii pentru regiunea transnistreană, abia la șase zile după declarațiile lui Igor Dodon că el aduce Sputnik V în Republica Moldova.

În altă ordine de idei, politologul a remarcat că România, la fel ca și oricare alt stat membru al UE, are dreptul să doneze pe cont propriu din volumul vaccinurilor pe care le primește pe linia europeană. „România a donat vaccinuri Moldovei din varii motive: identitate comună, istorie comună etc. Nu a fost doar aspectul geografic, chiar dacă și  acesta a contat”.

Potrivit  lui Dionis Cenușa, impactul nevaccinării va fi unul extrem de grav pentru cetățenii Republicii Moldova, deoarece deja acum se discută despre introducerea pașapoartelor de vaccinare. „Acest lucru ar însemna că unii cetățeni, într-un viitor apropiat, s-ar putea confrunta cu imposibilitatea de a circula la fel de ușor cum a fost până la pandemie. În mod evident, pe lângă pașaportul de vaccinare, vor fi în continuare utilizate și certificatele cu testele negative privind infecția cu COVID-19”. Dionis Cenușa susține că, boli similare cu COVID-19 vor mai apărea, nu este prima pandemie, iar despre acest lucru se vorbește foarte mult în presa internațională, inclusiv cea specializată. De asemenea, este clar că COVID-19 nu va fi eliminat printr-o singură vaccinare, se discută deja despre eficiența vaccinului, cât timp va dura efectul vaccinului și despre necesitatea de a vaccina populația în fiecare an.

Astfel, pașapoartele de vaccinare trebuie să fie o preocupare, pe lângă discuțiile despre vaccinarea propriu zisă a populației, pentru că UE va introduce un sistem special de evaluare a sănătății cetățeanului care intră pe teritoriul său. „Cetățenii moldoveni, care sunt foarte mobili, trebuie să cântărească și acest aspect pentru a înțelege ce vor trebui să facă dacă persoana va fi vaccinată cu un vaccin care nu va fi recunoscut de UE”. A spus Dionis Cenușa.

Dezbaterea publică „Coexistența”, „războiul” sau „diplomația” vaccinurilor în lume? Impactul asupra Moldovei”, este ediția a 181-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurată de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.