Casele construite din punct de vedere al eficienței energetice devin o soluție din ce în ce mai atractivă și în Republica Moldova pentru reducerea consumului de energie și pentru conservarea mediului. Perspectiva de viitor al acestor inițiative rezidă în susținerea partenerilor europeni, care vin în țara noastră și oferă consultanță, dar și resurse financiare prin intermediul diverselor proiecte, astfel atât gospodăriile casnice, cât și instituțiile de menire socială pot să-și reducă din cheltuieli la energie, dar și să se integreze în comunitățile eficiente energetic după modelul european. Declarațiile aparțin lui Dinu Bubulici, un tânăr din Chișinău care și-a construit casa de la zero eficientă din punct de vedere energetic, și au fost făcute la dezbaterea publică „Transformarea sectorului energetic prin finanțări europene. Exemple concrete și lecții însușite”, organizată de Agenția de presă IPN.
Dinu Bubulici, un tânăr din Chișinău, a împărtășit experiența sa în construcția unei case eficiente energetic. Declarând că și-a construit casa de la zero, Bubulici a evidențiat importanța măsurilor de izolare termică și utilizarea energiei regenerabile. „Pe lângă panourile fotovoltaice, am optat ca anume casa să fie încălzită foarte bine din punct de vedere termic. Sub pardosea este un strat de polisterol expandat special pentru podele, pereții sunt izolați cu vată minerală, tavanul la fel este încălzit cu vată minerală, geamurile au trei rânduri de sticlă și am făcut astfel ca să am cât mai puține pierderi de căldură pe timp de iarnă și vara să nu se supraîncălzească. Suprafața casei mele este de 75 metri pătrați. Am instalat pe casă 5KW și asta îmi acoperă cam 80% din consumul meu total anual”, a declarat proprietarul casei eficiente energetic.
Această inițiativă exemplifică impactul pozitiv al finanțărilor europene asupra transformării sectorului energetic din Republica Moldova, oferind soluții sustenabile și eficiente pentru viitor, mai susține Dinu Bubulici. „Diversificarea surselor de energie regenerabilă trebuie să fie o oportunitate pentru statul nostru, iar acest lucru se poate întâmpla, dacă ne vom angaja să susținem pe vecinii noștri, prietenii noștri să nu se uite atât de sceptic. De asemenea, foarte importante sunt și proiectele europene care se derulează pe teritoriul Republicii Moldova în contextul adoptării energiei regenerabile și pot reprezenta bune practici pe care ar trebui să le implementeze toate localitățile din țara noastră”, a mai declarat Dinu Bubulici.
Potrivit lui Dinu Bubulici, toată suma pe care a achitat-o pentru sistemul fotovoltaic a fost de aproximativ trei mii și jumătate de euro – investiție pe care a făcut-o în 2019, iar către anul 2025, tânărul intenționează să aibă doar venit. Acest lucru a impulsionat și pe alți vecini să opteze pentru panouri fotovoltaice. „Le-am vorbit și explicat despre toate beneficiile și i-am pus pe gânduri. Dar apare aici o mică problemă, că deja unii au instalat baterii și este problema privind capacitatea totală. Eu am observat la mine că în primăvara soarele era puternic, dar temperaturile joase și la mine în sistem consumul era minim, iar producerea maximă și se crea dezechilibru de rețea”, a mai declarat Dinu Bubulici.
Chiar dacă și-a ridicat casa de la zero din punct de vedere al eficienței energetice doar cu forțele proprii, Dinu Bubulici a declarat că intenționează să apeleze, ulterior, la proiecte europene pentru a putea continua și dezvolta gospodăria sa în așa fel încât să-i asigure o economisire la factră de sută la sută.
„Scopul meu, la modul ideal, este să ating o economisire la factură de 100%, utilizând soluții sustenabile și inovative oferite prin oportunitățile pe care le oferă partenerii de dezvoltare din Uniunea Europeană. Vreau să arăt că, prin angajament și utilizarea resurselor disponibile, putem crea gospodării care nu doar să fie prietenoase cu mediul, dar și să ofere independență energetică totală. Sper ca exemplul meu să inspire și alte persoane și să contribuie la un viitor mai verde și sustenabil pentru toți”, a concluzionat Dinu Bubulici.
Dezbaterea publică „Transformarea sectorului energetic prin finanțări europene. Exemple concrete și lecții însușite” este a doua ediție din cadrul proiectului„Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”, susținut de către Fundația Soros Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Fundației Soros Moldova.