Actualizare 13.45: Nici Angela Cutasevici, fost secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, nu a acumulat suficiente voturi pentru fi numită viceprimar al capitalei. Pentru ea au votat 25 de consilieri, fiind necesare cel puțin 26 de voturi.
Angela Cutasevici le-a spus consilierilor că a fost cadru didactic timp de 29 de ani. Nouă ani a fost manager instituțional, iar un an și jumătate – secretar de stat. De asemenea, a menționat că a acceptat propunerea primarului din dorința de a continua activitățile inițiate pe dimensiunea politicilor educaționale. Angela Cutasevici a mai declarat că, având această experiență, este sigură că poate contribui la schimbarea spre bine a sistemului educațional și celui social din municipiul Chișinău.
Consilierul PAS, Vasile Grădinaru, a întrebat-o pe candidată de ce a mers în teritoriu alături de Vlad Plahotniuc, fost lider al PDM, în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Angela Cutasevici i-a răspuns că nu a fost din contul funcției publice deținute, nu a făcut campanie și agitație electorală în favoarea PDM, dar a mers în teritoriu pentru a interacționa cu oamenii.
Consilierii PPPDA, PAS și PUN nu au susținut candidatura Angelei Cutasevici.
Actualizare 13:01: Candidatura lui Ilie Ceban la funcția de viceprimar al capitalei a întrunit 25 de voturi, număr insuficient pentru a fi promovat în funcție. Ilie Ceban urma să fie responsabil de domeniul juridic, administrație publică locală și management resurse umane.
În fața consilierilor, până a-i fi pusă la vot candidatura, Ilie Ceban a menționat că a activat în ultimii zece ani în calitate de avocat, are experiență bogată în conlucrarea cu cetățenii și prestarea serviciilor juridice. La fel, a lucrat în cadrul mai multor companii, fiind responsabil de domeniul juridic.
Consilierii fracțiunilor PPPDA și PAS nu au susținut candidatura lui Ilie Ceban, motivând că acesta nu înțelege bine competențele care i-au fost desemnate, deși a dat dovadă că este un profesionist în domeniu.
Actualizare 12:50: Candidatura Ingăi Ionesii la funcția de viceprimar al capitalei, supusă votului în ședința din 20 noiembrie a Consiliului municipal Chișinău, nu a fost promovată. Pentru ea au votat 25 de consilieri, număr insuficient pentru a accede în această funcție.
Inga Ionesii este ambasadoarea Republicii Moldova în Estonia și urmează să-și încheie în curând mandatul. Într-o intervenție prin Skype la ședința CMC, candidata, care urma să răspundă de segmentul economic în Primărie, a spus că își dorește să transforme municipiul Chișinău într-o capitală europeană modernă, datorită investițiilor pe care și le propunea să le atragă.
Consilierii PL nu au susținut candidatura Ingăi Ionesii, nemulțumiți și de faptul că nu s-a prezentat în fața aleșilor locali. Consilieri PAS s-au abținut de la vot, iar cei din fracțiunea PPPDA au respins candidatura acuzând că ar fi avut „implicații politice vădite în favoarea Partidului Democrat”.
Știrea inițială: Victor Chironda a fost ales viceprimar al municipiului Chișinău cu votul a 41 de consilieri. Acesta va gestiona domeniul planificării urbane, transmite IPN.
Victor Chironda a spus consilierilor că a acceptat funcția de viceprimar deoarece este o oportunitate de a realiza proiectele de care este preocupat în ultimii șapte ani. Planificarea urbană este un domeniu de care este interesat și va fi preocupat în continuare, în calitate de viceprimar.
Victor Chironda a mai spus că va munci pentru a asigura transport public confortabil, trotuare comode, infrastructură pentru biciclete, spații publice moderne și va contribui la elaborarea unei documentații de urbanism realizabile.
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, i-a dorit viceprimarului Victor Chironda succese în activitate și a mulțumit consilierilor pentru votul acordat. Edilul a mai spus că îi va oferi lui Victor Chironda suficientă independență în activitate.
Viceprimarii capitalei sunt aleși la propunerea primarului general prin decizii ale Consiliului municipal, adoptate cu votul majorității consilierilor aleși. În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar este exclus de pe ordinea de zi la două ședințe consecutive sau nu întrunește numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul general numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința Consiliului municipal.