logo

Din cauza COVID-19, accesul la serviciile de avort sigur este astăzi mai limitat


https://www.ipn.md/ro/din-cauza-covid-19-accesul-la-serviciile-de-avort-7967_1072947.html

Accesul la serviciile de avort sigur este astăzi mai limitat, din cauza actualei pandemii de COVID-19. Astfel, situația de criză impune noi abordări, iar serviciile de la distanță cu utilizarea tehnologiilor moderne, este una din oportunități, care pot fi oferite femeilor.

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că în perioada stării de urgență accentul va fi pus mai mult pe prevenirea sarcinii nedorite, dar și prevenirea avortului riscant, prin instruiri suplimentare a medicilor de familie.

Potrivit Ministerului, întreruperea de sarcină pe calea medicamentoasă și cea prin vacuum sunt disponibile în instituțiile medicale, iar pacienta poate alege pe care să o adopte după o consiliere a medicului. Doar că acum, metoda chirurgicală este mai puțin accesibilă și femeile cu sarcină nedorită apelează la avortul medicamentos, inclusiv la distanță, respectând toate prevederile de diagnostic și conduită.

Pentru femeile care vor să scape de o sarcină nedorită, având un termen de până la 9 săptămâni, recent a fost lansat primul serviciu de avort medicamentos gestionat de la distanță, prin telemedicină. Acesta a fost lansat de Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR) și este susținut de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. MSMPS declară că proiectul-pilot respectiv a fost aprobat de Comitetul Etic Național încă în noiembrie 2019 și are drept obiectiv asigurarea accesului la avortul sigur medicamentos pentru grupurile social-vulnerabile, inclusiv femeile de la sate, adolescente etc.

„În situația creată la moment, în legătură cu pandemia cauzată de noul coronavirus COVID-19, când trebuie limitate cât mai mult contactele dintre pacienți și personalul medical, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, iar medicina de familie a început supravegherea și tratarea pacienților la distanță, la domiciliu, când multe spitale nu mai pot presta servicii de avort, fiind în carantină, oferirea acestei posibilități femeilor pentru rezolvarea unei sarcini nedorite este o oportunitate”, se arată în răspuns.

Ministerul susține că întreruperea sarcinii la distanță prin telemedicină nu este o încălcare a legislației, întrucât în Legea privind sănătatea reproducerii este stipulat că „statul va asigura fiecărei femei accesul la metode sigure de întrerupere a cursului sarcinii, în corespundere cu cadrul normativ al Ministerului Sănătății”. În Standardele pentru efectuarea întreruperii sarcinii în condiții de siguranță, aprobate de MSMPS, este reglementată procedura avortului medicamentos, care permite luarea medicamentelor la domiciliu, dacă aceasta este alegerea pacientei.

MSMPS menționează că, în luna februarie a acestui an, a fost instituit un grup de lucru care a început revizuirea acestor documente, pentru a le alinia la ultimele recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății. În versiunea revăzută, avortul medicamentos prin auto-gestiune, cu ghidarea unui prestator de la distanță, este inclusă, doar urmează ca toți experții naționali să se expună înainte de aprobarea finală a acestui nou document.

Datele statistice arată că în anul 2018 au fost realizate în total 10830 de avorturi, care includ avorturile la indicații medicale si sociale, dar și cele spontane. La cerere s-au făcut 7132 întreruperi de sarcină sau 65,6% din totalul avorturilor înregistrate pe parcursul anului 2018.