logo

Din acest an se poate aplica concomitent la mai multe universităţi


https://www.ipn.md/ro/din-acest-an-se-poate-aplica-concomitent-la-mai-multe-universitati-7967_1005235.html

Absolvenţii de licee şi instituţii de învăţământ mediu de specialitate vor putea depune dosarele de admitere concomitent la mai multe universităţi. Fiecare instituţie în parte va decide dacă permite candidaţilor să depună actele la o specialitate sau la mai multe şi care este numărul acestor specialităţi. Ministrul educaţiei în exerciţiu, Maia Sandu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că această modificare vine să ofere mai multe şanse tinerilor, transmite IPN.

Candidaţii vor prezenta comisiei de admitere originalul actelor şi copiile acestora. Comisia va confirma că a văzut originalul, dar va păstra doar copiile. Candidaţii care vor depune dosarele la o singură instituţie, pot depune actele în original.

Cererile de participare la concurs se vor depune în perioada 16-27 iulie, iar rezultatele intermediare vor fi cunoscute până la 31 iulie. Candidaţii admişi la una sau la mai multe instituţii vor trebuie să facă alegerea respectivă şi să depună dosarul original la instituţia aleasă, până la 3 august. Anunţarea rezultatelor finale se face face până la 6 august. Concursul repetat pentru locurile neocupate va urma acelaşi algoritm şi se va desfăşura în perioada 7-14 august.

Maia Sandu a mai spus că o noutate a procesului de admitere este eliminarea interdicţiei discriminatoriii faţă de cetăţenii Republicii Moldova plecaţi peste hotare de a aplica la locurile cu finanţare de la buget. De asemenea, universităţile obţin dreptul să redistribuie locurile pentru străini în contextul acordurilor bilaterale neacoperite cetăţenilor cu reşedinţă în Republica Moldova.

90% din numărul total de locuri pentru universităţi sunt pentru deţinătorii diplomelor de bacalaureat şi 10% sunt pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate.

Admiterea în învăţământul superior de stat şi privat la ciclu I, studii superioare de licenţă, se va efectua în baza regulamentelor proprii de concurs. Aceasta înseamnă că universităţile vor decide dacă la concursul de admitere se va lua în calcul doar rezultatele de la examenul de bacalaureat sau dacă se vor introduce teste suplimentare.