logo

Din 2018 va fi implementat Registrul național al emisiilor și transferului de poluanți


https://www.ipn.md/ro/din-2018-va-fi-implementat-registrul-national-al-emisiilor-si-transferului-de-po-7967_1039105.html

Din anul 2018, în Republica Moldova va fi implementat Registrul național al emisiilor și transferului de poluanți (RETP). Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, documentul este conceput sub forma unei baze de date electronice ce va fi accesibilă publicului și va conține date cu privire la poluanții emiși sau transferați, dintr-o varietate de surse, care pot avea un efect potențial dăunător asupra mediului, transmite IPN.

Svetlana Bolocan, șefa Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice, a menționat în cadrul unui atelier de lucru că crearea Registrului național va facilita elaborarea rapoartelor naționale în cadrul tratatelor multilaterale de mediu, la care Republica Moldova este parte.

„Prin prezentarea publică a informațiilor privind emisiile poluante ne propunem să sporim conștientizarea principalelor surse de amenințare la adresa sănătății și mediului și să îndemnăm publicul să ia parte în procesul decizional legat de astfel de amenințări. Concomitent, crearea Registrului național de poluanți va obliga agenții economici să elaboreze rapoarte anuale privind emisiile și transferurile de poluanți, ceea ce va oferi un stimulent pentru reducerea nivelului de poluare și pentru promovarea sistemelor de producție mai ecologice și a unor comunități și ecosisteme mai sănătoase”, a menționat Svetlana Bolocan, citată într-un comunicat de presă al MADRM.

Managerul Oficiului Prevenirea Poluării Mediului, Tatiana Țugui a menționat că activitățile din anul 2018 urmează a fi axate pe elaborarea și aprobarea Ghidului privind aplicarea metodologiilor și tehnicilor de calcul, continuarea instruirilor tematice cu agenții economici, precum și pilotarea Sistemului Informațional Automatizat RETP pentru a asigura întocmirea raportului cu privire la emisiile și transferul de poluanți pentru anul 2017 către secretariatul Convenției Aarhus.

Instruirile vor fi organizate cu suportul proiectului „Consolidarea capacităților pentru dezvoltarea RETP și suport în implementarea strategiei SAICM în două țări cu economie în tranziție: Republica Moldova și Republica Macedonia”, finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu.