logo

Diminuarea taxei ecologice pentru importatori nemulțumește producătorii autohtoni


https://www.ipn.md/ro/diminuarea-taxei-ecologice-pentru-importatori-nemultumeste-producatorii-autohton-7966_1035219.html

Reducerea treptată a taxei ecologice pentru importatori nemulțumește producătorii autohtoni, care susțin că aceasta ar aduce pierderi de milioane de lei la Fondul ecologic. Președintele Asociației producătorilor de conserve „Speranţa-Con”, Ştefan Golubciuc, a declarat într-o conferință de presă că modificările la legislație ar favoriza importatorii de ambalaje, care potrivit producătorilor poluează mediul, transmite IPN.

Reducerea taxei este prevăzută în proiectul de modificare a Legii privind taxa pentru poluarea mediului, votat în două lecturi de Parlament, dar care nu a fost promulgat de către președinte și a ajuns din nou în comisiile parlamentare. Proiectul prevede diminuări la plata ecologică pentru diferite tipuri de ambalaje din plastic, compozit, polietilenă etc.

„Ne îngrijorează mult acest lucru şi situația ecologică a ţării. Legea privind taxa ecologică a fost introdusă acum zece ani. Anual, la Fondul ecologic se acumulau aproximativ 280 de milioane de lei. Cum s-au utilizat banii nu se ştie, dar nu au fost utilizaţi conform scopului pentru că până în prezent în țară nu există o fabrică de sortare și prelucrare a deșeurilor”, a spus Ştefan Golubciuc.

Reprezentanții producătorilor susţin că proiectul de lege este distructiv şi va duce la diminuarea încasărilor la buget cu peste 80 de milioane de lei. Producătorii sunt de părerea că taxele achitate pentru poluarea mediului trebuie să fie orientate spre dezvoltarea şi implementarea soluţiilor pentru sortarea calitativă a deşeurilor, reciclarea şi utilizarea acestora. Pentru îndeplinirea acestor scopuri sunt necesare investiţii financiare considerabile.

Ştefan Golubciuc a mai spus că modificarea legii poate aduce beneficii doar importatorilor, care vor simţi o reducere semnificativă a costurilor. În contextul în care există deja o balanţă comercială negativă, politica de înlesnire a accesului mărfurilor de import este una distructivă şi anti-statală, care va duce neapărat la reducerea volumului de producţie autohtonă şi la reducerea în timp a locurilor de muncă din cadrul companiilor locale.