Dialogul între stat şi business trebuie să ia în calcul şi alte interese, consilier
https://www.ipn.md/ro/dialogul-intre-stat-si-business-trebuie-sa-ia-in-calcul-7966_994155.html
Dialogul între instituţiile statului şi business poate fi eficient doar dacă se iau în consideraţie şi interesele celor neantrenaţi în afaceri, a menţionat, la lansarea Agendei Naţionale de Business 2012 – 2013, Constanţa Popescu-Mereacre, consiliera premierului Vlad Filat în probleme economice, transmite Info-Prim Neo.
Consiliera spune că sunt şi alte interese în societate, în afara celor ale oamenilor de afaceri. Bugetul trebuie să finanţeze sectorul educaţional, cel al sănătăţii, alte sectoare, diverse programe sociale de ajutorare a păturilor vulnerabile de populaţie, să plătească salarii, pensii, îndemnizaţii. „Când discutăm, trebuie să fie luate în calcul interesele tuturor. Atunci dialogul va fi eficient şi constructiv”, a subliniat Constanţa Popescu-Mereacre.
În ceea ce priveşte nemijlocit relaţia stat – mediu de afaceri, este important nu doar Parlamentul, Guvernul, ministerele şi alte autorităţi să ştie ce au de făcut, ci şi asociaţiile oamenilor de afaceri să fie în măsură să-şi consolideze capacităţile de analiză şi să expună o opinie clară, pe care o împărtăşesc majoritatea persoanelor ce formează aceste asociaţii.
„Se întâmplă, ne vin propuneri individuale de la o companie sau alta şi ele uneori se pot dubla. Dar nu este clar dacă acestea sunt susţinute de ceilalţi agenţi economici din sector. În cazul când acestea ar fi susţinute şi de alţi „actori” ai segmentului respectiv de piaţă, ar fi un semnal că propunerile nu contravin legii concurenţei”, a menţionat Constanţa Popescu-Mereacre.
Preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a recunoscut că, deşi se întreprind eforturi pentru a implica comunitatea oamenilor de afaceri în consultarea proiectelor de legi adoptate, deocamdată nu s-a reuşit, din considerente de ordin tehnic, de a transmite asociaţiilor de business mesaje despre schimbările în legislaţie, imediat după intervenirea acestora. Deputatul spune că a solicitat un consilier de la ONU pentru relaţii cu publicul, cu mediul de afaceri şi acesta îşi va începe activitatea de la 1 decembrie curent.
Agenda Naţională de Business prezintă un pachet de priorităţi, menite să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de activitate şi dezvoltarea afacerilor. Acest pachet a fost consolidat şi promovat la iniţiativa IDIS „Viitorul” şi a partenerilor acestuia din SUA şi România.