logo

Dezvoltarea localităţilor nu poate fi realizată fără participarea activă a cetăţenilor, Vasile Bâtca


https://www.ipn.md/ro/dezvoltarea-localitatilor-nu-poate-fi-realizata-fara-participarea-activa-a-cetat-7967_1029444.html

Dezvoltarea localităţilor nu poate fi realizată fără participarea activă a cetăţenilor care pot promova multiple idei inovatoare, iar autorităţile de diferite nivele nu pot valorifica capacităţile localităţilor, dacă nu există voinţă socială. Declaraţia a fost făcută de ministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Vasile Bâtca, într-un interviu pentru IPN. Potrivit lui, în ultimii 3 ani, în procesul de programare şi planificare strategică, a început să fie aplicată o abordare integrată, astfel încât realizarea obiectivelor stabilite în strategiile naţionale să fie realizate prin analiza şi implementarea iniţiativelor locale.

Ministrul spune că fiecare ţară şi-a construit propriile modele de dezvoltare, reieşind din realităţile la zi. „Pornind de aici, Republica Moldova poate examina multiplele exemple externe, analizând punctele forte şi oportunităţile oferite de anumite modele, reuşind să evite problemele întâlnite de ţările care au implementat modelele respective”, a declarat Vasile Bâtca.

Potrivit lui, principalele elemente care urmează a fi luate în calcul la identificarea unui model optim de guvernare sunt: specificul agrar al ţării, organizarea teritorial-administrativă, descentralizarea serviciilor publice şi capacităţile inovatoare existente. „Nu în ultimul rând, este important ca, ceea ce doreşte ţara să dezvolte, să se bazeze pe reguli clare de joc şi, desigur, cu aplicarea de tehnologii moderne, care sunt abundente în societatea actuală”, a spus el.

Cele mai importante aspecte care urmează a fi puse în aplicare sunt transparenţa acţiunilor şi consultarea publică a opţiunilor identificate. Republica Moldova are în prezent o societate civilă destul de dezvoltată, implicarea căreia poate aduce multiple beneficii şi un proces de adoptare agreat de toată populaţia ţării.

În opinia ministrului, e nevoie de asemenea de lucru comun în interiorul clasei politice; partidele nu ar trebui să se plaseze pe poziţii de adversitate, de conflict, atunci când vine vorba să gândească politici de dezvoltare locală.

În contextul aniversării a 25-a a independenţei Republicii Moldova, Vasile Bâtca are siguranţa viitorului european al ţării. „Eu cred că soarta noastră este ireversibil legată de cea a marii familii europene. Văd, deci, Moldova în Uniunea Europeană și cred că acest lucru va juca un rol hotărâtor în modernizarea țării”.