logo

Dezvoltarea economiei Moldovei, discutată la Bruxelles


https://www.ipn.md/ro/dezvoltarea-economiei-moldovei-discutata-la-bruxelles-7966_1108056.html

Moldova continuă dezvoltarea economiei de piață, pentru ca mai multe companii și mai mulți cetățeni din țară să poată accesa oportunitățile de pe piața europeană. Este mesajul lansat de reprezentanții Guvernului de la Chișinău celor de la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni bilaterale, organizate luni pe tema „Criteriul economic, etapă importantă în parcursul țării către integrarea europeană”, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, responsabili de la câteva instituții publice din Moldova au abordat împreună cu cei europeni modul și principiile după care funcționează piața de produse, cea financiară și piața forței de muncă.

Vicepremierul moldovean pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău își propun să construiască „o economie de piață funcțională, ceea ce reprezintă unul dintre criteriile de la Copenhaga”. Gherasimov a amintit despre noul plan de creștere economică, pentru care țara noastră a primit, săptămâna trecută, sprijin financiar european. „Acest plan va contribui semnificativ la dezvoltarea economică a țării noastre, la îmbunătățirea standardelor de viață și la integrarea noastră în Uniunea Europeană”, a declarat vicepremierul de la Chișinău.”

Participanții au mai abordat capacitățile de a face față presiunii concurențiale și forțelor pieței din Uniunea Europeană. Secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin, a recunoscut că în Republica Moldova “trebuie să investim în infrastructură, educație, guvernanță, precum și să atragem investiții externe, astfel încât să creăm o piață competitivă și dinamică”. Demnitarul de la Chișinău a adăugat că doar „atunci când forța noastră de muncă va avea parte de o educație mai bună, va putea migra spre domenii inovatoare, care vor putea integra Moldova în piețele regionale”.

Reuniunea bilaterală de la Bruxelles este „un exercițiu de screening bilateral, un pas important în cadrul negocierilor pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, evidențiind angajamentele ferme de reforme din partea Moldovei și sprijinul continuu din partea Uniunii Europene”, se arată în comunicatul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.