Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, a transmis Agenției de presă IPN Cererea prealabilă de soluționare a litigiului în conformitate cu prevederile Legii cu privire la libertatea de exprimare, prin care solicită „rectificarea și dezmințirea informației defăimătoare menționate supra, precum și acordarea dreptului la replică și exprimarea scuzelor pentru publicația menționată”.
La concret, conducerea IMU înaintează pretenții față de știrea IPN „Mama unui bărbat aflat în comă cere ajutor pentru transferarea fiului la un alt spitali”, publicată pe www.ipn.md, în data de 21 septembrie 2017. Știrea respectivă a fost realizată în baza delarațiilor făcute în cadrul conferinței de presă din aceeași zi, organizată de către Fiodor Ghelici, preşedintele Comisiei pentru controlul public din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova cu tema: „Pompierul a fost internat în spital, iar peste 10 zile mamei i se propune să vândă ficatul fiului. Există suspiciuni că Institutul de Medicină Urgentă este centru pentru vânzarea organelor umane”.
„La data de 21.09.2017, orele 08.55 min. pe site IPM.MD a fost plasată publicația ”Mamei i se propune să vândă ficatul fiului”. În comentariul Agenției la conferința de presă, necătând la faptul că asemenea concluzii nu au expus participoanții se afirmă că: „Există suspiciuni că Institutul de Medicină Urgentă este centru pentru vânzarea organelor”. Afirmația dată este defăimătoare și lezează reputația profesională a IMSP Institutul de Medicină Urgentă. Mai mult ca atât situația reală a faptelor și circumstanțelor este denaturată de către participanții la conferința de presă și nu corespunde realității obiective”, se spune în Cererea prealabilă, citată cu fidelitate de Agenția IPN.
Prin prezenta, IPN își exprimă acordul de a rectifica și dezminți informația pe care solicitantul o consideră defăimătoare, în locul și sensul în care aceasta se referă strict la exactitatea redării în scris a mesajului verbal formulat de către organizatorii conferinței de presă. În accest sens, știrea publicată în data de 21 septembrie 2017 este rectificată după cum urmează, iar consumatorii de informație sunt rugați să utilizeze doar această variantă a știrii:
---
”Mama unui bărbat aflat în comă cere ajutor pentru transferarea fiului la un alt spital
Mama unui bărbat aflat în comă acuză conducerea Institutului de Medicină Urgentă că refuză transferarea pacientului într-o altă instituție medicală. Rudele au luat decizia de a-l duce la alt spital după ce medicii le-au propus să doneze ficatul bărbatului.
Bărbatul este pompier, dar activa și ca taximetrist pe timp de noapte. La Urgență a ajuns după un accident rutier produs în dimineața zilei de 6 august.
Într-o conferință de presă la IPN, Eudochia Orzu, mama bărbatului, a relatat că acesta era conștient când ambulanța l-a adus la spital. Medicii l-au investigat însă abia când a leșinat, după mai bine de trei ore de așteptare pe holurile instituției medicale. A fost luată decizia de a-l opera. Iar bărbatul nu și-a mai revenit după intervenția chirurgicală și de 44 de zile este în comă.
Femeia spune că medicii i-au propus familiei să doneze ficatul fiului. Îngrozite, rudele au cerut transferarea bărbatului la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, dar au fost refuzate. Mai mult, Eudochia Orzu acuză că a fost amenințată cu judecata dacă va face cazul public, de aceea a apelat la ajutorul avocaților.
Fiodor Ghelici, președintele Comisiei pentru controlul public din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă președintele Republicii Moldova, s-a implicat în cercetarea acestui caz și spune că „aici miroase, există suspiciuni de vânzare a organelor”. Toate documentele de care dispune au fost depuse la Centrul Național Anticorupție și la Ministerul Afacerilor Interne, cu solicitarea de a iniția o investigație.
---
Agenția IPN recunoaște greșeala și cere scuze pentru că a redat propoziția formulată de participanți „Aici miroase, există suspiciuni de vânzare a organelor”, ((în rusă «тут пахнет, есть подозрения торговли органами», min.18.57 al conferinței de presă), care nu i s-a părut tocmai literară, prin formula „Există suspiciuni că Institutul de Medicină Urgentă este centru pentru vânzarea organelor”, pe care a prelut-o din titlul conferiței de presă, pentru care, după cum se vede și în disclaimerul atașat la invitația pentru presă, poartă răspundere deplină organizatorii evenimentului de presă: „Organizatorii evenimentelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului invitaţiei la eveniment, prezentată spre distribuire”.
La cele expuse ar mai fi de adăugat că materialul de la conferința de presă este realizat în genul știrii, care nu aceptă comentatii din partea celui care scrie știrea, or, Agenția IPN a respectat și de această dată regulile genului. Iar aceasta înseamnă că restul pretențiilor urmează a fi adresate celor care, în opinia conducerii IMU, au denaturat „situația reală a faptelor și circumstanțelor”. IPN doar a preluat afirmații făcute publice într-un spațiu public.
De asemenea, Agenția IPN își exprimă disponibilitatea de a oferi reprezentanților IMU, încă o dată, dreptul la replică, solicitat în Cererea prealabilă, deși două pedepse pentru una și aceeași greșeală nu prevăd nici legislația și nici alte norme de conduită general acceptabile. Aceasta pentru că, a doua zi după după conferința de presă menționată, IMU a difuzat un comunicat de presă prin care și-a exprimat dezacordul față de declarațiile organizatorilor, pe care Agenția IPN l-a preluat fără întârziere, ghidându-se de normele deontologiei profesionale și cele ale bunului simț.
Valeriu Vasilică, director IPN