logo

Dezbateri publice: aplicarea Pachetului III energetic


https://www.ipn.md/ro/dezbateri-publice-aplicarea-pachetului-iii-energetic-7966_1038302.html

Pachetul III energetic al comunității energetice europene a fost transpus în cadrul legislativ primar al Republicii Moldova prin Legea cu privire la energia electrică, Legea cu privire la gazele naturale și Legea cu privire la energetică. Ce ține de aplicare, Guvernul și ANR s-au angajat să întreprindă mai multe acțiuni de implementare a acestor legi prin transpunerea lor în acte secundare. Angajamentele au fost fixate în mare parte în Programul de reglementare ANRE 2016-2018 și Programul Național privind implementarea programului de Asociere, transmite IPN.

O dezbatere publică privind implementarea Pachetului III energetic în Republica Moldova a fost organizată, luni, la Chișinău de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Fundația Konrad Adenauer Stiftung Moldova. Directorului executiv IPRE, Iulian Groza, a menționat că majoritatea acțiunilor prevăzute de Pachetul III energetic sunt în proces de implementare, până în 2018.

Acțiunile pe linia energiei electrice se referă la revizuirea regulilor de piață, de care depinde volumul de procurare a energiei electrice pe anul viitor, transparența licitațiilor, separarea și certificarea sistemului de transport (Moldelecrtrica) și stabilirea priorităților de interconectare cu România pe segmentul livrării energiei electrice. În domeniul gazelor naturale se dorește separarea operatorului de transport, aprobarea codurilor de rețele de gaze naturale, implementarea regulilor de protecție a consumatorilor vulnerabili, precum și implementarea regulilor de schimbare a furnizorilor în condiții de competitivitate etc.

Potrivit lui Iulian Groza, Legea cu privire la energetică evoluează pozitiv, însă ar trebui să se acorde atenție metodologiei de numire a directorilor Consiliului de Administrare ANRE. Una din carențele menționate este că comisia parlamentară de profil nu a respectat principiul de transparență.

Polina Ojog, reprezentanta Fundației Konrad Adenauer Stiftung în Chișinău, a remarcat că Republica Moldova s-a angajat de la semnarea Acordului de Asociere cu UE să îmbunătățească situația în domeniile energiei electricii, gazelor naturale, dar și în domeniul instituțiilor care reglementează situația în domeniul energetic. Legile sunt vitale pentru Moldova ținând cont de dependența Moldovei de țările din regiune de energie.

Tatiana Molcean, secretar de stat în cadrul MAEIE, a spus că cel mai important lucru este implementarea reformelor în domeniul energeticii. Este important și în raport cu partenerii vecini, dar și mai important este impactul social al angajamentelor. Ea a spus că este vital ca toți factorii de decizie să se asigure că noile legi vor fi puse în aplicare.

Călin Negură, director de departament în cadrul Ministerului Economiei și infrastructurii, a spus că pilonii pe care se bazează politicile naționale în domeniul energetic se referă la îmbunătățirea accesului la sursele de energie, funcționalitatea piețelor libere concurențiale și asigurarea sustenabilității sectorului energetic.

Alexandru Săndulescu, consilier de nivel înalt în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii din partea UE, pe sectorul energetic, a remarcat că a fost nevoie să se țină cont de specificul național. De exemplu în cazul asociațiilor pomicole, este foarte greu de explicat unui străin care e legătura dintre copaci și energia electrică. „Ritmul trebuie accelerat în Moldova, se poate sări peste anumite etape, însă doar cu condiția că sunt asigurate niște mecanisme asiguratorii”, a spus Alexandru Săndulescu.

Legislația secundară a Pachetului Energetic III urmează a fi elaborată până la mijlocul anului 2018.