logo

Dezbateri privind rolul întreprinderilor mici în contextul implementării DCFTA


https://www.ipn.md/ro/dezbateri-privind-rolul-intreprinderilor-mici-in-contextul-implementarii-dcfta-7966_1022971.html

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova şi Ministerul Economiei au iniţiat o dezbatere publică pe marginea rolului esenţial al întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM)  în contextul implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător Republica Moldova-UE (DCFTA). Discuţiile, organizate joi, 8 octombrie, s-au bazat pe concluziile şi recomandările unui studiu, recent finalizat, cu privire la sprijinul acordat de UE sectorului privat în contextul acordurilor de asociere şi de liber schimb şi s-au concentrat asupra oportunităţilor şi provocărilor cheie ale întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova, transmite IPN.

Vicepremierul, ministrul economiei, Stephane Christophe Bride, a declarat că efectele Acordului de liber schimb cu UE, chiar şi în condiţiile de criză, sunt deja resimţite. Potrivit ministrului, în comparaţie cu anul 2014, a fost înregistrată o creştere cu 12% a exporturilor efectuate de întreprinderile mici şi mijlocii pe piaţa europeană. În opinia sa, acum ne aflăm într-un proces de standardizare şi orice tranziţie necesită modificări la diferite niveluri – tehnic, de certificare etc., care în timp vor da şi mai multe rezultate.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a apreciat rezultatele înregistrate la acest capitol ca fiind destul de bune, în contextul actualei crize. Oficialul a menţionat că UE se concentrează în sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru că acestea reprezintă marea majoritate a economiei din Republica Moldova. Facilitatea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător va ajuta ÎMM-urile să profite de noi oportunităţi comerciale în cadrul UE şi să îmbunătăţească accesul la finanţare, permiţându-le să facă investiţiile necesare pentru a creşte competitivitatea; să se integreze în lanţurile valorice globale; şi să se conformeze noilor standarde sanitare, fitosanitare, tehnice şi de calitate, precum şi măsurilor de protecţie a mediului, beneficiind astfel de clienţi locali şi exporturi sporite către ţările UE şi nu numai.

Gabriel Blanc, manager de program la Comisia Europeană, a declarat că studiul realizat denotă că urmează a fi introduse un şir de reglementări tehnice care vor genera efecte pe orizontală. În ceea ce ţine de recomandări, studiul relevă necesitatea de a informa pe larg mediul de afaceri şi un rol important în acest sens îl au asociaţiile sectoriale. În opinia sa, acestea sunt cele care trebuie să transmită informaţia de la Comisia Europeană către fiecare agent economic, pentru va acesta să cunoască tot despre oportunităţile de finanţare, standardizare, certificare şi altele.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcavanu, a declarat că în prezent dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii este influenţată de perioada de criză economică prin care trece Republica Moldova. Potrivit lui, agenţii economici speră că DCFTA va influenţa pozitiv, dar totodată e nevoie ca autorităţile să depună efort în implementarea reformelor în acest domeniu, pentru a elimina procesele birocratice cu care se confruntă mediul de afaceri în activitate şi să asigure mai multe libertăţi economice.