logo

Dezbateri pe marginea noului cod al audiovizualului


https://www.ipn.md/ro/dezbateri-pe-marginea-noului-cod-al-audiovizualului-7967_1028429.html

Posturile ruseşti nu vor fi interzise în spaţiul mediatic din Republica Moldova, însă emisiunile informative, analitice şi militare vor fi înlocuite cu producţie autohtonă. Astfel de prevederi se conţin în noul cod al audiovizualului, adoptat recent în prima lectură. Înainte de votul final, proiectul a fost supus dezbaterilor publice, transmite IPN.

Sergiu Sîrbu, deputatul democrat şi unul dintre autorii noului cod, a comunicat că în Moldova emit 68 de posturi de televiziune. Aproape o treime din cota de audienţă e împărţită de patru posturi TV – Prime, Canal 2, Canal 3 şi Publika TV. 6,5% din audienţă revine postului public Moldova 1, iar 5,3% le împart posturile TV7 şi TNT Bravo.

Potrivit lui Sergiu Sîrbu, noul cod nu are ca scop să interzică posturile de televiziune ruseşti. Toate posturile vor continua să difuzeze, restricţii se vor pune doar la emisiunile informative, analitice şi militare.

Socialistul Vlad Batrâncea este de părerea că acest nou proiect va permite Consiliului  Audiovizualului să intervină direct în politica editorială a posturilor de televiziune. „Aceasta se numeşte cenzură şi duce la totalitarism”, a accentuat parlamentarul.

Preşedintele Consiliului, Dinu Ciocan, a specificat că acum nimeni din spaţiul CSI nu mai retransmite posturi de televiziune străine, toţi difuzează producţie proprie. În opinia sa, şi spaţiul audiovizual din Republica Moldova trebuie să se debaraseze de retransmisiuni.

Directoarea Centrului de Jurnalism Independente, Nadine Gogu, le-a imputat autorilor proiectului că au trişat un pic când au spus că proiectul de lege a fost avizat pozitiv de OSCE. Societatea civilă a remarcat că OSCE şi-a declarat neliniştea faţă de unele prevederi şi solicită revizuirea acestora în a doua lectură. Cât ţine de produsul autohton, Nadine Gogu spune că este de acord că şi radiodifuzorii moldoveni trebuie să creeze produs autohton, dar dacă această prevedere ar fi devenit obligatorie din 2010, ar fi avut alt impact, căci atunci pe piaţa media din ţară nu se atesta concentrare şi monopol ca acum.

Autorii proiectului vor face solicitări către experţii străini să analizeze proiectul de lege şi să vină cu amendamente pentru îmbunătăţirea lui. De asemenea, este posibilă o nouă rundă de dezbateri săptămâna viitoare.