logo

Dezbateri: Panglica „Sfântului Gheorghe” este un simbol politizat, dar nu poate fi interzis


https://www.ipn.md/ro/dezbateri-panglica-sfantului-gheorghe-este-un-simbol-politizat-dar-nu-poate-fi-i-7978_1019428.html

Panglica „Sfântului Gheorghe” este un simbol promovat de către Rusia şi care are o istorie diferită de cea prezentată. Chiar dacă acest simbol este văzut în Ucraina, dar şi în alte stat, ca unul al separatismului, acesta nu poate fi interzis în Moldova, pentru că aceasta poate provoca confruntări. Astfel de opinii au fost exprimate de către participanţii la dezbaterile publice cu tema: „Panglica „Sfântului Gheorghe”, cea care uneşte şi dezbină: motive şi soluţii”, organizate de către Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Igor Boţan, directorul executiv ADEPT, expert permanent al proiectului, a spus că, atunci când vorbim despre lucruri simbolice, trebuie să înţelegem că simbolurile pot crea anumite tensiuni, după simboluri se ascund semnificaţii. „Acest simbol – Panglica „Sfântului Gheorghe” – va trezi nemulţumiri pentru unii, iar pentru alţii va fi un element pentru care îşi vor arăta ataşamentul. Nu le poţi interzice oamenilor să-şi agaţe această panglică şi astfel să-şi manifeste dorinţa ca Republica Moldova să fie aproape de Federaţia Rusă. Altă idee e că acest simbol se asociază cu mişcarea separatistă din Ucraina”, a spus expertul care a menţionat că în Republica Moldova avem mai mult partide geo-politice şi nu politice care promovează un vector integraţionist sau altul şi aici totul depinde de înţelepciunea politicienilor.

Vlad Bătrîncea, deputat al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, a remarcat că discuţiile despre Panglica „Sfântului Gheorghe” devin problematice din cauza că se politizează foarte mult. Deputatul spune că panglica este un simbol agreat de majoritatea populaţiei şi că dacă nu ar veni unele partide politice cu diferite iniţiative de a interzice acest simbol, atunci nu ar apărea niciun fel de probleme. „Noi nu vrem să fie politizat acest simbol, vrem ca populaţia să aleagă singură ce să poarte”, a subliniat deputatul.

Deputatul liberal, Valeriu Munteanu, a spus că Panglica „Sfântului Gheorghe” este un simbol străin Republicii Moldova. Totodată, parlamentarul susţine că încercările de a prezentat această panglică ca un simbol al victoriei în cel de-al doilea război mondial sunt greşite. Valeriu Munteanu a mai spus că panglica oranj-negru este folosită de către separatiştii din estul Ucrainei şi liberalii consideră că acest simbol trece prin filiera securităţii statului, deoarece creează premise pentru manifestaţiile separatiste.
„Situaţia în care noi avem acest pericol trebuie să ne securizăm. Noi trebuie să fim pro-activi şi statul trebuie să intervină”, a specificat deputatul.

Istoricul Octavian Ţîcu a menţionat că panglica are o istorie relativ recentă care a fost proiectată pe planurile imperiale ale Federaţiei Ruse. În raport cu această panglică sunt 3 perioade distincte, prima este de până la cel de-al doilea război mondial. Panglica era reprezentativă pentru 3 distincţii din Imperiul Rus. Din 1917 până în 1992 ea a fost interzisă. Istoricul spune că aceasta nu are nimic în comun cu simbolistica din victoria celui de-al doilea război mondial. Această panglică are istorie din 2005, atunci când s-au împlinit 60 de ani de la sfârşitul războiului şi a fost promovată de către presa afiliată conducerii Rusiei. Octavian Ţîcu e de părere că această panglică omitea culoarea roşie care reprezenta Partidul Comunist, dar urmărea şi să creeze un ataşament al societăţii faţă de victoria din cel de-al doilea război mondial.

Directorul executiv CreDO, Sergiu Ostaf, a spus că există 3 panglici ale „Sfântului Gheorghe” foarte diferite, cea pe care o considerăm noi acum panglica „Sfântului Gheorghe” este diferită de cea iniţială. Expertul a mai spus că este o ipoteză că partidele utilizează acest simbol pentru a cultiva şi a menţine anumite aspiraţii identitare separatiste aşa cum demonstrează practica din Ucraina, iar acest lucru este grav dacă e adevărat în raport cu Republica Moldova. Sergiu Ostaf şi-a exprimat speranţa că acele partide care îl utilizează încearcă să se identifice, dar nu se urmăreşte frământarea şi fărâmiţarea ţării.

Dezbaterile publice cu tema: „Panglica „Sfântului Gheorghe”, cea care uneşte şi dezbină: motive şi soluţii” este a XXXVIII- ediţie din ciclul: „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” realizat de IPN cu cuţinerea Fundaţiei Hanns Seidel.