logo

Dezbateri IPN: Cât de adecvat situaţiei este comportamentul clasei politice din Moldova?


https://www.ipn.md/ro/dezbateri-ipn-cat-de-adecvat-situatiei-este-comportamentul-clasei-politice-din-m-7978_1023733.html

Comportamentul unor participanţi reali şi potenţiali la crearea coaliţiei de guvernare este adecvat situaţiei din Moldova, iar al altora inadecvat. Cert este că actuala clasă politică este putredă, sistemul de guvernare trebuie schimbat, iar eventuale alegeri anticipate nu este sigur că vor putea aduce schimbarea necesară. Totuşi lucrurile nu pot fi lăsate aşa cum decurg acum, iar societatea civilă, din care fac parte partidele extraparlamentare, are un cuvânt de spus şi posibilităţi să influenţeze lucrurile. Opinii în acest sens au fost expuse în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Pe cât de adecvat situaţiei din Republica Moldova se comportă participanţii reali şi potenţiali la negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare: viziuni extra-parlamentare”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova, şi care fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.

Marin Livădaru, preşedintele Partidului Societăţii Progresiste, a spus că guvernarea actuală este de fapt una şi aceeaşi guvernare ca cea de acum 20 de ani. Politicianul este sigur că partidele şi politicienii de la guvernare s-au compromis, căci ei în 2009 promiteau că vor penaliza clanul Voronin pentru fărădelegile comise, dar au intrat într-o alianţă tacită cu acesta. „Sistemul vechi e ca o fabrică de producere a aceloraşi politicieni. Dacă vom încerca să păstrăm sistemul curent, vom produce în continuare acelaşi gen de politicieni, dacă nu vom schimba sistemul vom comite aceleaşi greşeli. Noi trebuie să cerem transparenţă. Acum se negociază o nouă guvernare, dar noi uităm că trebuie să se facă lustraţie, să fie transparenţă în ceea ce ţine de fiecare candidat propus”, a specificat PSP.

Sergiu Mocanu, preşedintele Partidului Mişcarea Populară Antimafie, a menţionat că tipul de comportament adoptat de guvernare este perfect adecvat societăţii din Republica Moldova. „Noi avem o societate civilă anemică. Aceasta nu poate reacţiona la situaţia din ţară şi la comportamentul politicienilor. Avem partide extraparlamentare care nu se înscriu în context din cauza resurselor reduse. Şi avem la guvernare partide foarte bogate. Eu cred că gradul răbdării populaţiei este atât de mare încât ei îşi permit să facă acum orice. Acum ei nu au nicio problemă să se comporte anume aşa, nu vor fi sancţionaţi, deoarece n-are cine să-i sancţioneze”, a opinat politicianul.

Mihai Godea, preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, a spus că lucrurile se întâmplă aşa cum se întâmplă din motivul că societatea este răbdătoare, fiindcă oamenii au demonstrat că pot înghiţi orice fărădelegi comise de către cei de la putere. „Noi vedem o reglare de conturi grotescă, mizerabilă, la vârful puterii, care se exprimă prin şantaj, ameninţare, abuz, şi cetăţeanul cred că are o atitudine corectă, se gândeşte că nu are ce căuta în această reglare de conturi, manifestă indiferenţă, deoarece ştie că până la urmă va fi inventat un Guvern de coaliţie, proeuropean sau tehnocratc, dar el nu va servi intereselor statului cum a mai fost, pentru că una se declară şi alta se face”, a subliniat liderul PAD.

Anatolie Prohniţchi, preşedinte al Partidului Verde Ecologist, a spus că Republica Moldova este un stat care nu are politicieni, pentru că cei care pretind să se numească astfel se comportă ca nişte bişniţari ce nu s-au ridicat la nivel de demnitari de stat. Referitor la procesul de negocieri, liderul PVE crede că ele nu pot să aibă un alt final decât cel programat. „Am fost martorii unor astfel de negocieri. Noi nu avem clasă politică, ci o guvernare modificată genetic, ce nu ştie ce să facă decât să se îmbogăţească şi să mintă cetăţenii. Oligarhul Plahotniuc (Vlad Plahotniuc, ex-pri-vicepreşedinte al Partidului Democrat n.r.) ne împinge spre scenariul făcut de el - spre alianţă cu comuniştii şi schimbarea vectorului de dezvoltare externă”, a afirmat Prohniţchi.

Vasile Costiuc, preşedintele Partidului Democraţia Acasă, a spus că într-o societate, unde totul este monopolizat economic şi politic, nu poate exista dezvoltare şi succes. „Dacă până în 2009 am avut o subordonare directă unui singur clan politic, ulterior au venit la putere 2 clanuri. În 2009, spuneam că totul e trist şi grav şi speram în politicienii noi, ca după 6 ani, după lupte crâncene între ei, să se ajungă iarăşi la un singur clan care guvernează şi deţine totul. Consider absolut adecvată guvernarea, deoarece avem o societatea absolut neadecvată. La un astfel de comportament societatea trebuia să se ridice şi să-i scuture, nu să le zâmbească. Îmi este trist, deoarece politicienii daţi se reproduc şi noile generaţii de politicieni le aseamănă foarte mult. Mă tem că în următorii 5-10 ani vom avea parte de aceeaşi clasă politică”, a conchis liderul formaţiunii.

Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul permanent al proiectului IPN, a menţionat că în Parlament avem 5 fracţiuni, însă doar una se comportă adecvat, socialiştii. Aceştia au iniţiat moţiunea de cenzură ca să demită Guvernul şi să provoace alegeri anticipate. Partidul Comuniştilor se comportă neadecvat, deoarece a iniţiat moţiunea de cenzură, dar nu vrea alegeri anticipate. Partidul Liberal, de asemenea, se comportă şi s-a comportat neadecvat, pentru că a spus că nu-l interesează, dacă este dat jos Guvernul, iar a doua zi i-a chemat la negocieri pe cei demişi, ceea ce pare neadecvat. Potrivit lui Igor Boţan, comportamentul Partidului Liberal Democrat nu poate fi calificat nici ca adecvat, nici ca neadecvat, deoarece acesta a fost făcut ţap ispăşitor. „E greu de spus cum se comportă, dar înclin mai mult spre termenul „adecvat”, fiindcă, după ce au fost umiliţi, liberal-democraţii au luat o pauză ca să se refacă. Dacă ei ar veni, totuşi, la negocieri cu o listă de propuneri care să conţină depolitizarea instituţiilor de drept, depolitizarea spaţiului mediatic şi ar încerca să convingă eventualii parteneri că ei chiar vor aceste schimbări, atunci am putea să vorbim că ei revin la un comportament adecvat unui partid politic”, a conchis Igor Boţan.

Dezbaterile publice cu tema: „Pe cât de adecvat situaţiei din Republica Moldova se comportă participanţii reali şi potenţiali la negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare: viziuni extra-parlamentare” sunt ediţia a 45-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.