logo

Devalorizarea este inevitabilă, economia noastră e mai slabă decât cele din regiune, expert


https://www.ipn.md/ro/devalorizarea-este-inevitabila-economia-noastra-e-mai-slaba-decat-cele-din-regiu-7978_1022557.html

Economistul de la Institutul de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale IDIS „Viitorul”, Sergiu Gaibu, susţine că economia noastră de principiu este mai slabă decât economiile din regiune şi, dorim noi sau nu dorim lucrul acesta, devalorizarea este inevitabilă. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, expertul a declarat că trendul general este de depreciere şi dacă are loc deprecierea lentă, cum de fapt şi acum, nu este ceva volatil cum a fost la început de an, nu este o tragedie.

„Dacă e să analizăm partea obiectivă a factorilor care influenţează piaţa valutară, se are în vedere influxul şi refluxul de valută din economia naţională, după estimările noastre, chiar dacă exporturile au scăzut, au scăzute remitenţele, au scăzut şi importurile. Respectiv, decalajul între cerere şi oferta din anul acesta, cel puţin, în perioada estivală, nu a diferit de decalajul din 2014 sau 2013, adică nu este un motiv obiectiv al economiei reale ca să existe nişte fluctuaţii masive, cel puţin acum, în perioada respectivă”, a menţionat economistul.

Sergiu Gaibu a declarat că după aceleaşi estimări spre sfârşit de an lucrul acesta va fi mai grav. Decalajul ar putea să devieze şi să crească semnificativ mai mult faţă de anii precedenţi, ceea ce poate provoca, la rândul său, o majorare a cursului valutar, aşa cum mai mulţi experţi prognozează.

„Devalorizarea de principiu ca trend este ok. Acum ceea ce s-a întâmplat nu este ceva alarmant. Da, este o devalorizare, dar trebuie să recunoaştem că în Moldova nici Banca Naţională şi nicio autoritate publică nu va putea să oprească trendul de devalorizare lentă a leului. Dar este în putinţa Băncii Naţionale şi este necesar să facă lucrul acesta, să stopeze volatilitatea cursului valutar. Aşa amplitudini cum au fost la început de an, în care leul a sărit plus cinci lei, minus patru lei etc. lucrul acesta trebuie să fie prevenit şi stopat”, a notat Sergiu Gaibu.

În opinia sa, acestea sunt speculaţii nefaste pentru economia ţării, care provoacă atât o panică în rândurile populaţiei, cât şi businessul se pomeneşte într-o situaţie economică incertă. „Şi incertitudinea dată este absolut naturală, oricare business face lucrul acesta. Incertitudinea dată o pune unde? În preţ, pentru că reprezintă pentru business un cost. Fiindcă acum cumpără cu un anumit preţ valuta respectivă, pentru a se achita peste hotare sau în altă parte, după care peste două zile nu ştie care va fi cursul, va fi mai mic, mai mare, ce se va întâmpla”, a spus Gaibu.

Expertul a mai spus că au fost cazuri când se realizează pierderi, respectiv, această incertitudine provoacă, de fapt, creştere de preţuri, mai dur în anumite situaţii decât o devalorizare lentă.