Deţinerea preşedinţiei în cadrul CEE deschide noi perspective pentru sectorul energetic al Republicii Moldova
https://www.ipn.md/ro/detinerea-presedintiei-in-cadrul-cee-deschide-noi-perspective-pentru-sectorul-7966_987708.html
Priorităţile pe care şi le propune Republica Moldova pe durata preşedinţiei Comunităţii Energetice Europene, în acest an, se axează, în primul rând, pe elaborarea unui cadru comun pentru toate ţările membre în domeniul atragerii investiţiilor în acest sector şi modernizarea infrastructurii energetice, a menţionat într-un interviu Vadim Ceban, şef de direcţie la Ministerul Economiei, citat de Info - Prim Neo.
Alte priorităţi ţin de dezvoltarea mixtului energetic, care are drept scop utilizarea diferitor surse pentru producerea energiei electrice şi termice, nu doar a gazelor naturale, dar şi cărbunelui, a energiei regenerabile. Se prevede a fi elaborat un raport referitor la potenţialul de stocare a rezervelor de petrol. Există o directivă europeană în acest domeniu şi fiecare ţară urmează să se conformeze acesteia, a comunicat funcţionarul de la Ministerul Economiei.
Vadim Ceban a spus că pe parcursul anului Chişinăul va găzdui mai multe întruniri şi forumuri, în cadrul cărora vor fi abordate probleme ce ţin de domeniul energetic, perspectivele de dezvoltare a producerii energiei din surse regenerabile.
„ Specialiştii noştri vor avea posibilitate să facă schimb de opinii cu colegii lor din alte ţări, să propună proiecte. Pe parcurs vor adera la Comunitatea Energetică Georgia, Turcia, Norvegia, care în prezent au statut de observator. Ucraina deja a aderat şi de la 1 februarie este membru cu drepturi depline, astfel că există şi posibilitate de a îmbunătăţi colaborarea în acest domeniu la nivel bilateral. Şi în ansamblu, Moldova prin deţinerea funcţiei de preşedinte, poate deveni mai cunoscută pe piaţa energetică europeană”, a subliniat Vadim Ceban.
Comunitatea Energetică este o asociaţie între ţările UE şi alte ţări din Europa de Sud Est, care fost înfiinţată prin semnarea Tratatului de la Atena la 25 octombrie 2005. Din 1 iulie 2006 şi-a început activitatea propriu-zisă, al cărui scop este crearea unei pieţe eficiente a energiei electrice şi gazelor. Moldova a aderat la acest aranjament european la 18 decembrie 2009.