logo

Deținerea președinției Comitetului de Miniștri al CoE va crește vizibilitatea Moldovei, ambasador


https://www.ipn.md/ro/detinerea-presedintiei-comitetului-de-ministri-al-coe-va-creste-7965_1105760.html

Deținerea pentru a doua oară a președinției Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, în perioada noiembrie 2025 – mai 2026, va oferi Republicii Moldova ocazia creșterii vizibilității pe plan european și internațional, a declarat pentru Radio Moldova reprezentanta permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, Daniela Cujbă. Ambasadoarea a menționat că preluarea președinției va contribui la sporirea profilului Consiliului Europei în Republica Moldova în rândul cetățenilor, transmite IPN.

Întrebată despre procedura de stabilire a priorităților președinției, Daniela Cujbă a precizat că este o prerogativă a țarii care deține președinția și derivă, de regulă, din prioritățile țării. Totodată, aceste priorități țin cont și de actualitatea la momentul în care țara deține președinția și de evoluțiile proceselor care au fost lansate sau care urmează a fi lansate în perioada deținerii mandatului. Aceste priorități devin parte a programului președinției și vor fi comunicate în primele zile ale preluării președinției la Consiliul Europei, a mai spus Daniela Cujbă.

Pe 13 iulie se împlinesc 29 de ani de când Republica Moldova a devenit membră a Consiliului Europei. Moldova a deținut președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei în perioada mai-noiembrie 2003, fiind prima ţară din spaţiul CSI căreia i-a revenit această misiune.