logo

Detalii în mai multe cazuri ce vizează persoane publice


https://www.ipn.md/ro/detalii-in-mai-multe-cazuri-ce-vizeaza-persoane-publice-7967_1025985.html

Detalii în mai multe cazuri de răsunet care vizează persoane publice din Republica Moldova au fost prezentate de ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, şi de către şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc. Spre exemplu, ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, a declarat că în cazul furtului din maşina edilului capitalei, Dorin Chirtoacă, există un suspect, care a depus declaraţii. Potrivit ministrului, infracţiunea a fost deja descoperită de oamenii legii, transmite IPN.

După o şedinţă a Consiliului de Conducere a IGP, jurnaliştii l-au întrebat pe ministrul afacerilor interne şi despre evoluţia cazului referitor la explozia din casa guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu. Ministrul a spus că există suspecţi, însă a refuzat să spună despre câte persoane este vorba şi cine sunt acestea. Alexandru Jizdan a declarat că şi în cazul furtului din magazinul de ceasuri din capitală sunt suspecţi.

La rândul său, şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, a spus că la furtul din maşina edilului capitalei, ar fi participat trei persoane. Acesta a precizat că nu a fost un furt planificat, ci unul ordinar, întrucât maşina primarului era parcată într-o zonă slab iluminat, fapt ce i-ar fi atras pe făptaşi.

Vineri, 11 martie, la o şedinţă a Consiliului de Conducere a IGP, şeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc a prezentat bilanţul activităţii poliţiei naţionale pentru 2015. Acesta a menţionat că anul trecut peste 1100 de poliţişti au plecat din Inspectoratul General al Poliţiei. Potrivit lui, circa 60% dintre poliţişti au plecat din sistem pentru că domeniul nu este atractiv, mai ales din cauza salariilor mici.

La capitolul siguranţei rutiere, şeful adjunct al IGP a spus că în ultimii cinci ani numărul accidentelor rutiere, precum şi a persoanelor care au de suferit din cauza lor este în descreştere. Totodată, în raport se menţionează şi o scădere a ratei criminalităţii cu 5,5%.

Potrivit raportului, cu excepţia municipiilor Chişinău şi Bălţi, cele mai înalte rate ale criminalităţii au fost înregistrate în raioanele Cantemir, Căuşeni, Ialoveni şi Rezina. Iar cele mai sigure raioane sunt: Făleşti, Nisporeni, Sângerei, Dubăsări şi Teleneşti.

Pentru anul 2016, instituţia îşi propune ca poliţia naţională să-şi consolideze autoritatea şi prestigiul în rândurile cetăţenilor.