logo

Detalii despre reținerea judecătorului Alexandru Gheorghieș


https://www.ipn.md/ro/detalii-despre-retinerea-judecatorului-alexandru-gheorghies-7967_1085844.html

Fostul președintele al Curții de Apel Bălți, judecătorul Alexandru Gheorghieș, și încă două persoane au fost recunoscuți în calitate de bănuiți. Aceștia urmează să fie puși sub învinuire pentru îmbogățire ilicită. Procuratura Anticorupție precizează că au fost efectuate șapte percheziții în cadrul cauzei penale, iar magistratul și încă o persoană au fost reținuți, transmite IPN.

Potrivit procurorilor, complicii au depus declarații și cooperează cu procurorii, indicând asupra faptelor imputate magistratului de îmbogățire ilicită. În urma operațiunilor de descindere, au fost ridicate mijloace bănești a căror proveniență magistratul nu a putut-o justifica.

Presa a scris că, începând cu anul 2014 și până în prezent, judecătorul s-ar fi îmbogățit în baza unor persoane terțe cu mai multe bunuri imobiliare. Însă, acestea nu ar fi fost incluse în declarația sa de avare.

Alexandru Gheorghieș le-a declarat jurnaliștilor că și-a cumpărat locuința nefinisată, după ce a vândut apartamentul, iar pe parcursul anilor a adus casa la condițiile actuale. Potrivit lui, prin aceste acțiuni desfășurate de procurori se pregătește „o platformă pentru Adunarea Generală a Judecătorilor pentru a-l intimida, iar astfel să le astupe gura altor judecători care intenționează să candideze pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”. Magistratul mai spune că acțiunile reprezintă o răzbunare. Or, el este unul dintre judecătorii care, în toamna anului 2019, alături de alți magistrați, au organizat Adunarea Generală a Judecătorilor la care s-a decis revocarea a șase membri ai CSM, eveniment însoțit de litigii cu Consiliul Superior al Magistraturii. Cei șase membri rămân în continuare în funcție.