La şedinţa închisă a Parlamentului pe tema situaţiei regionale şi riscurile pentru Moldova deputaţii au aflat despre viitoarele vizite ale oficialilor moldoveni în Rusia şi invers. De asemenea, s-au făcut propuneri de a diminua propaganda prin mass-media rusească în Moldova. Despre aceasta au comunicat parlamentarii care au fost invitaţi la emisiuena „Bună seara” de la Moldova 1, transmite IPN.
Deputatul democrat, Sergiu Sârbu, a menţionat că, după aceste audieri, cetăţenii trebuie să ştie că autorităţile ţin situaţia sub control. „Nu avem o problemă în ţară, inclusiv în Găgăuzia. Şi dacă am spune acum că acolo este o problemă, am scinda societatea. Acum pentru Moldova cel mai mare pericol nici nu este atât conflictul din ţara vecină, cât conflictul pe interior şi scindarea societăţii”, a subliniat politicianul.
Şi potrivit parlamentarului liberal-reformator, Vadim Vacarciuc situaţia în ţară este sub control, dar cu toţii trebuie să fim prudenţi. „La noi oamenii sunt prea influenţaţi de către mass-media rusească. S-a propus ca în locul ştirilor şi emisiunilor de dezbatere politică la posturile ruseşti să se difuzeze în Moldova altceva”, a precizat deputatul.
Valeriu Munteanu, deputat liberal, a spus că la audierile din Parlament mai mulţi deputaţi au insistat să afle dacă Moldova s-a alăturat la sancţiunile UE faţă de Rusia. „S-a insistat că trebuie să fim prudenţi şi nu cumva să-i irităm pe ruşi. Ceea ce am mai înţeles e că Republica Moldova nu are de gând să facă front comun cu UE şi SUA ca să pună la punct Rusia. Urmează să aibă loc nişte vizite de curtuoazie”, a menţionat politicianul.
Deputatul din Partidul Socialiştilor, Ion Ceban, a apreciat audierile din Parlament drept o farsă ordinară. „De la guvernanţi n-am aflat nimic. Noi am aflat din mass-media că Moldova s-a aliniat la sancţiunile UE faţă de unii ucrainei. Oameni buni, nu vă dedaţi în polemici, ci mergeţi la referendum să spuneţi unde vreţi să meargă ţara”, a îndemnat parlamentarul.
Vineri, 21 martie, Parlamentul s-a convocat într-o şedinţă închisă pentru mass-media şi a audiat mai multe instituţii de profil despre securitatea ţării în raport cu situaţai regională creată de conflictul dintre Rusia şi Ucraina care a dus la trecerea peninsulei Crimeea din componenţa statului vecin în cea a Federaţiei Ruse.