Destinaţiile turistice din Moldova sunt vizitate mai mult de localnici decât de străini
https://www.ipn.md/ro/destinatiile-turistice-din-moldova-sunt-vizitate-mai-mult-de-localnici-decat-de--7966_987107.html
60% din turiştii Republicii Moldova sunt din ţară şi doar 40% vin din afară. Cetăţenii străini care aleg Republica Moldova pentru turism preferă preponderent municipiul Chişinău. Sunt date ale organizaţiei nonguvernamentale Asociaţia de Dezvoltare a Turismului în Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele Asociaţiei, Viorel Miron, subliniază că deşi, potrivit statisticelor, produsul turistic este consumat în proporţie de 95% pe teritoriul municipiului Chişinău, în mediul rural sunt amplasate peste 80% din atracţiile turistice vizitate atât de cetăţenii Republicii Moldova, cât şi de cetăţenii străini.
Viorel Miron spune că nu există o bază clară de date privind turiştii care vizitează locuri de interes din Republica Moldova. Agenţiile turistice nu raportează date statistice privind numărul turiştilor care apelează la serviciile loc. Decalajele între datele oficiale şi situaţia reală este explicată şi prin faptul că persoanele care de deplasează în scopuri turistico-recreative fără a solicita cazare nu sunt înregistrare ca turişti. Aceste date nu sunt raportate niciunei instituţii abilitate în domeniu.
Asociaţia de Dezvoltare a Turismului în Moldova a elaborat un clasament propriu al celor mai frecventate destinaţii din Republica Moldova. Pe primul loc este municipiul Chişinău. Urmează traseele viti-vinicole, cum ar fi Mileştii Mici sau Cricova. Sunt populare şi mănăstirile Republicii Moldova. În Republica Moldova sunt 15 trasee turistice, în comparaţie cu peste 120 până în anul 1989.
Viorel Miron menţionează că turismul, ca orice alt domeniu, are nevoie de lucruri determinante ca să poată progresa. În cazul turismului este vorba de o structură separată care ar gestiona responsabil un buget alocat. „Atât timp cât baza materială turistică, care se află într-o stare dezastruoasă, nu va fi gestionată de o instituţie proprie sectorului turismului, starea de lucruri nu se va schimba”, a menţionat preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului în Moldova. Potrivit lui Viorel Miron, şi legislaţia din domeniul turismului trebuie perfecţionată în sensul delimitării clare a responsabilităţilor.
În pofida deficienţelor atestate şi a scăderii volumului investiţiilor, în ultimii trei ani se atestă o reabilitare a fondului. Bazele de turism proiectate cândva, care sunt concentrate în circa 500 de destinaţii, se dezvoltă fie prin achiziţionarea acestora de persoane care doresc să investească în servicii de turism şi agrement, fie prin alocarea resurselor din cadrul administraţiilor publice locale, a mai spus Viorel Miron.