logo

Despre scenă, candidul candidat şi cetăţeanul turmentat ... Rubrică susţinută de Alexei Axan


https://www.ipn.md/ro/despre-scena-candidul-candidat-si-cetateanul-turmentat-rubrica-sustinuta-de-7978_1016499.html

Româna: bogată în forme sau limbă cu dificultăţi?

Azi, 12 noiembrie 2014, răspundem la întrebările adresate de două cititoare, Vera şi Lilia. (Apropo, când e vorba de dată, dumneavoastră ce formă a numeralului promovaţi: pe cea masculină, doisprezece noiembrie, sau pe cea feminină, douăsprezece noiembrie?)

Punem virgula sau nu?

Vera

16:34, 4 noiembrie 2014

Bună ziua. Vă mulţumesc pentru articolele atât de explicite. Am o nelămurire: când se foloseşte virgula în cazul complementului circumstanţial de timp (CCT)? În ultimii ani, mai ales în presă, există o tendinţă de a pune virgula imediat ce apare un CCT şi acolo unde aceasta e necesară, dar si unde nu trebuie. Întrebându-l pe un coleg, redactor de texte, de ce o plasează acolo unde nu e cazul (aducându-i argumente), el mi-a replicat: „Aşa fac fraţii noştri români, de aceea trebuie şi noi să scriem ca ei”. Vă mulţumesc.

Dragă Vera, ne vom referi într-un viitor articol la unele aspecte ce ţin de ceea ce separă şi ce izolează virgulele în cadrul propoziţiei şi în cadrul frazei, precum şi la situaţiile în care virgula nu se foloseşte.

Recunoaştem că la acest capitol există, într-adevăr, probleme din cauză că, uneori, virgulele sunt puse conform principiului formal. De cele mai multe ori însă se aplică totuşi principiul logic. Alteori, lucrurile se complică din alt motiv: în anumite reguli ce stipulează folosirea sau nefolosirea virgulelor apare acel controversat „de regulă”, care e, de cele mai multe ori, interpretabil.

Cu referire la complementul circumstanţial de timp, el se separă şi se izolează în cazul în care se află înaintea predicatului.

1. Deunăzi, Vera a citit în Punctuația limbii române”de Anatol Ciobanu  despre cazurile de folosire a virgulei în propoziţiile ce conţin complemente circumstanţiale.

2. Vera, deunăzi, a citit în „Punctuația limbii române”despre cazurile de folosire a virgulei în propoziţiile ce conţin complemente circumstanţiale.

Comparaţi cu situaţia în care complementul circumstanţial e după predicat.

3. Vera a citit deunăzi în „Punctuația limbii române” despre cazurile de nefolosire a virgulei în propoziţiile ce conţin complemente circumstanţiale.

Nu va apărea virgula în aceleaşi propoziţii în cazul în care intervine principiul logic.

1. Chiar deunăzi Vera a citit în „Punctuația limbii române” despre unele cazuri de nefolosire a virgulei în propoziţiile ce conţin complemente circumstanţiale.

2. Vera chiar deunăzi a citit în „Punctuația limbii române” despre unele cazuri de nefolosire a virgulei în propoziţiile ce conţin complemente circumstanţiale.

3. Vera a citit chiar deunăzi în „Punctuația limbii române” despre unele cazuri de nefolosire a virgulei în propoziţiile ce conţin complemente circumstanţiale.

Expediaţi-ne, Vera, propoziţiile care au constituit obiectul disputei cu redactorul de texte, coleg cu dumneavoastră.

Până atunci, vă propunem să plasaţi semnele de punctuaţie care lipsesc şi să corectaţi greşelile comise în textul de mai jos. Reexpediaţi-ni-l, vă rugăm, în forma corectată.

„Fetele intelegente nu le ia-i cu vorba blândă cât nar creden complemente se ma-i uită şin oglindă.”

(Sunt persoane care găsesc aici patru, cinci, şase, şapte, opt, nouă ... greşeli. Dumneavoastră câte aţi găsit?)

În ceea ce priveşte fraţii noştri români, e firesc să preluăm de la ei totul ce e corect, bazat pe normă (şi pe logică, evident).

Dacă auziţi pe cineva în altă parte, nu la Chişinău, zicând sau scriind „Mi-ar place să văd ortografiate corect cuvintele limbii române …”, nu înseamnă că dumneavoastră nu veţi spune altfel: „Mi-ar plăcea să văd scrise corect cuvintele limbii române …”.

Pe scenă sau în scenă?

Lilia

15:30, 6 noiembrie 2014

Care este prepoziţia recomandată înaintea substantivului „scenă”. Am întâlnit atât „pe” (Premieră pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet), cât şi „în” (În scenă vor urca artişti din 18 ţări). Sunt acceptate ambele? Mulţumesc.

Dragă Lilia, considerăm întrebarea dumneavoastră binevenită. La lecţiile noastre, astfel de întrebări apar frecvent. Iată doar câteva îmbinări cu unele substantive: ring (pe ring / în ring), piaţă (pe piaţă / în piaţă), stradă (pe stradă / în stradă), internet (pe internet / în internet).

Deoarece „scena” reprezintă o suprafaţă, prepoziţia ce precedă acest substantiv trebuie să fie „pe”, exact ca în alte situaţii de acest fel.

1. Premieră pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet

2. Pe scenă vor urca artişti din optsprezece ţări.

Există şi situaţii în care substantivul „scenă”, desemnând altceva decât suprafaţa amenajată în incinta unei săli de spectacole sau în aer liber, unde se desfăşoară reprezentaţiile, e precedat de prepoziţia „în”.

Vă propunem să audiaţi o cutremurătoare piesă cu titlul „Actorul”. Pe scenă o veţi vedea pe irepetabila Olga Ciolacu. (Accesaţi!)

Dragă Lilia, acesta este răspunsul nostru la întrebarea referitoare la îmbinările „pe scenă” şi „în scenă”, ambele folosite în textul cântecului pe care l-aţi audiat chiar acum. Dacă doriţi să clarificaţi şi alte aspecte (care, recunoaştem, există), nu ezitaţi să ne scrieţi.

Despre candidul candidat şi alegătorul turmentat

Dragi cititori, dar pe scena politică ce mai e nou? Au fost definitivate listele electorale? Pe liste au fost incluşi toţi candidaţii? Ziceţi că unii au şi fost şterşi de curând de pe liste? De ce?

Cunoaşteţi, probabil, că substantivul „candidat” are la bază adjectivul „candid”. Prin definiţie, candidatul e persoana plină de candoare, curată, nevinovată, pură, neprihănită. Cândva, candidatul îşi îmbrăca neapărat „candida” (toga albă) când apărea în faţa celor care trebuia să-l aleagă.

Dar acum ce se întâmplă? Ce culoare e la modă toamna aceasta?

Stimate alegător, ori de câte ori avem scrutine, politicienii îşi amintesc de tine.

Ne amintim şi noi de cetăţeanul turmentat din nemuritoarea comedie „O scrisoare pierdută”de I. L. Caragiale. Deşi cunoaştem bine textul operei, dorim să clarificăm încă o data de ce alegătorul nu ştia pentru cine / pe cine / cu cine să voteze.

1) Pentru că era mereu turmentat?

2) Fiindcă niciunul dintre candidaţi nu era … candid?

3) Deoarece niciun candidat nu-şi îmbrăcase candida?

4) Din cauză că … (Expediaţi-ne versiunile dumneavoastră.)

Vă propunem să priviţi spectacolul pus în scenă de renumitul regizor Liviu Ciulei şi jucat pe scena Teatrului Bulandra. Sperăm să găsim împreună răspuns la întrebările de mai sus. (Accesaţi!)

Vizionare plăcută!

Alexei Axan