logo

Despre perioada electorală şi campania electorală


https://www.ipn.md/ro/despre-perioada-electorala-si-campania-electorala-7965_1029537.html

Potrivit Codului Electoral, perioadă electorală este perioada cuprinsă între ziua aducerii la cunoştinţă publică a datei alegerilor şi ziua în care rezultatele finale ale alegerilor sunt confirmate de către organele competente. Campania electorală este perioadă de activitate care se desfăşoară cu scopul de a-i determina pe alegători să-şi exprime voturile pentru alegerea unui sau altui concurent electoral şi care începe, pentru fiecare concurent electoral, la data înregistrării acestuia de către Comisia Electorală Centrală. În cazul alegerilor prezidenţiale a fost stabilit un termen egal pentru toţi concurenţii electorali şi anume 30 de zile până la alegeri.

Solicitat de IPN să explice ce acţiuni sunt specifice celor două perioade, Andrei Volentir, membrul CEC, a declarat că în perioada electorală au loc diverse acţiuni de pregătire a scrutinului şi acţiunile sunt desfăşurate de mai mulţi subiecţi electorali, inclusiv de către organele de stat, cum ar fi Comisia Electorală Centrală. Printre acţiunile preparatorii se numără – constituirea circumscripţiilor electorale, verificarea listelor electorale etc. În perioada electorală are loc înregistrarea grupurilor de iniţiativă, colectarea semnăturilor şi înregistrarea candidaţilor.

Andrei Volentir a menţionat că în perioada electorală candidaţii desemnaţi au dreptul să desfăşoare acţiuni informative despre sine, însă să nu facă agitaţie electorală, pentru că aceasta este specifică campaniei electorale, care în cazul scrutinului prezidenţial din 30 octombrie va începe din 30 septembrie. De exemplu, pretendenţii la calitatea de candidat pot face acţiuni de convingere pentru a colecta semnăturile necesare în susţinerea lor – să instaleze puncte de colectare, să se deplaseze în teritoriu, să împartă afişe informative despre calităţile sale. Însă toate aceste acţiuni, pot fi desfăşurate fără a fi lansate îndemnuri pentru a fi votat.

O diferenţă între aceste două perioade este faptul că în cadrul perioadei electorale candidatul poate vorbi doar despre calităţile proprii, pe când în campania electorală candidatul poate vorbi şi despre concurenţii săi electorali. În timpul campaniei se admit mai multe forme de comunicare cu alegătorii – întâlniri cu alegătorii, concerte, dezbateri, afişe etc. De asemenea, în campanie pot fi lansate spoturi publicitare nu doar cu caracter informativ, ci şi cu îndemn de a fi votat.