logo

Despre mimarea reformei cu privire la transparenţa finanţării partidelor şi campaniilor electorale


https://www.ipn.md/ro/despre-mimarea-reformei-cu-privire-la-transparenta-finantarii-partidelor-si-camp-7542_1065345.html

Declaraţie Publică

Semnatarii prezentei declaraţii publice îşi exprimă profunda îngrijorare în ce priveşte lipsa de voinţă politică a Parlamentului pentru realizarea unei reforme veritabile a sistemului de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale. În special, sunt alarmante prevederile adoptate cu referire la
(i)      plafonul exagerat pentru donaţiile private şi
(ii)      ignorarea măsurilor de stimulare a partidelor politice în vederea respectării principiului egalităţii de gen şi de şanse, precum şi  a măsurilor de  promovare a participării femeilor şi a tinerilor în procesul electoral şi politic.

La data de 19 martie 2015, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectură finală modificări la mai multe acte legislative (Codul Electoral, Codul Penal, Legea partidelor politice etc.), cu scopul declarat de a spori nivelul de transparenţă a finanţelor partidelor politice și a campaniilor electorale. Reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile semnatare consideră că, unele articole din legea adoptată vor compromite esenţa efortului de reformă şi vor favoriza în continuare relaţiile dubioase ale partidelor politice cu marii donatori ce au interese economice înguste.  În special ne referim la:

(1) Mărirea de 10 ori a plafonului de donaţii comparativ cu proiectul iniţial.

Unul din raţionamentele reformei consta în necesitatea de a diminua plafonul pentru donaţiile private, fapt care ar fi putut stimula partidele să extindă numărul de donatori, reducând astfel dependenţa acestora de un grup restrâns de persoane şi prevenind oligarhizarea acestora.

Unele modificări adoptate în lectura a doua a legii respective prevăd ca plafonul de cotizaţii pentru persoanele fizice şi juridice să fie de 200 şi respectiv 400 de salarii medii pe economie.  În proiectul de bază era prevăzut ca aceste plafoane să constituie 20 şi respectiv 40 de unităţi. Astfel, mărirea de 10 ori a plafonului de donaţii este contrară bunelor practici şi scopului declarat al legii. Considerăm cu fermitate că această prevedere viciază întreg efortul de reformă a finanţării partidelor şi campaniilor electorale şi a fost adoptată într-un mod netransparent anume cu scopul de a menţine controlul marilor donatori asupra partidelor politice.

(2) Modalitatea de finanţare a partidelor din bugetul de stat permite alocarea unor sume exagerat de mari, fără a ţine cont de dezideratul de a asigura o reprezentare echitabilă a femeilor şi a tinerilor în funcţiile elective. 

Legile adoptate vor permite finanţarea partidelor politice din fondurile publice în mărime de 0,2% din veniturile bugetul de stat, începând cu anul 2016. Astfel, anul viitor partidele politice ar putea beneficia de circa 93,41 milioane lei, iar în 2017 le-ar reveni aproximativ 99,68 milioane lei. Precizăm, că în electorala din 2014, costurile de declarate ale tuturor partidelor au constituit 132,5 milioane de lei. Considerăm că finanţarea partidelor politice din bani publici îşi are rostul doar în cazul în care: (I) este micşorat plafonul donaţiilor din partea persoanelor fizice şi juridice (fapt care nu s-a întîmplat!) și (II) creşte semnificativ nivelul de transparenţă în procesul de utilizare şi raportare a fondurilor de către partidele politice, atestat prin rapoarte de monitorizare independente realizate de către CEC, instituţii internaţionale şi organizaţiilor neguvernamentale naţionale. Cu regret, legiuitorii nu au susţinut propunerile societăţii civile şi a unor deputaţi de a condiţiona alocaţiile publice în funcţie de performanţele partidelor politice în promovarea femeilor şi a tinerilor în funcţiile elective.

Solicităm imperios:

(1) Modificarea articolului 38 al Codului Electoral (Condiţiile şi modul de susţinere financiară a campaniilor electorale) pentru a coborî pragul donaţiilor persoanelor fizice şi juridice la 20 şi respectiv 40 salarii medii pe economie.

(2) Modificarea articolului 27 a Legii privind partidele politice (Finanţarea din bugetul de stat a partidelor politice) pentru a limita cuantumul de finanţare de la 0,2% din veniturile bugetului de stat la 0,02%, cu o potenţială creştere a cuantumului în dependenţă de micşorarea pragului de donaţii în viitor. Includerea în mod obligatoriu a prevederii ce va condiţiona alocarea banilor din bugetul de stat în funcţie de nivelul reprezentării/promovării femeilor şi a tinerilor în funcţiile elective.

Organizațiile semnatare constată cu îngrijorare că, mimarea reformei în domeniul finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale nu este un fenomen singular, partidele politice aflate la guvernare exercitând în continuare control politic asupra mass media (fapt demonstrat prin modul în care au fost aleși recent 4 membri a CO al IPNA) și tergiversează adoptarea cotei minime de reprezentare a femeilor şi bărbaţilor în viața politică.

Semnatari:
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte
Consiliul ONG
Asociaţia PROMO-LEX
Institutul de Politici Publice
Fundaţia Est Europeană
Consiliul Naţional al Tinerilor din Moldova
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
Centrul de Drept al Femeilor
Centrul PAS
Asociaţia Presei Independente
Centrul Tineri şi Liberi
Asociaţia Terra 1350
Forul Organizaţiilor de Femei din Moldova