logo

Despre dorința de a vedea Kamchatka de pe colinele Chișinăului, atașamentul moldovenilor pentru politicieniii de ieri și „cazul Filat” în prim-plan


https://www.ipn.md/ro/despre-dorinta-de-a-vedea-kamchatka-de-pe-colinele-7978_1070099.html

Principalul din fluxul IPN din 5 decembrie 2019

Greu e începutul, finalul e și mai...

Parlamentul a aprobat indicatorii generali ai bugetului de stat pentru anul viitor. Proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale a fost susținut în prima lectură cu majoritatea voturilor deputaților.

„Deștepții”, nu pot scoate piatra

Juristul Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CtEDO, fost procuror, fost ministru al justiției, este de părere că încheierea primei instanțe pe cazul fostului premier Vlad Filat și eliberarea lui din detenție este singura soluție echitabilă. În opinia lui Traian Băsescu, când șeful statului, Igor Dodon, declară că în eliberarea lui Filat ar fi implicată Maia Sandu, Igor Dodon urmărește „să arunce propria mizerie pe umerii Maiei Sandu, ceea ce arată cât e de perfid”.  Iar Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, spune că hotărârea Judecătoriei Ciocana, care vizează eliberarea condiționată din detenție a fostului premier Vlad Filat, va fi atacată în instanța superioară. Noua conducere a penitenciarului nr.13 a depus la Curtea de Apel, recurs împotriva încheierii judecătorești prin care fostul premier Vlad Filat a fost eliberat condiționat din detenție.

Русский мир” și propaganda

Într-o conferință de presă la IPN, Vlad Bileţchi a spus că la 30 noiembrie, NTV Moldova a difuzat o emisiune în care „a transmis falsuri, manipulări, faptele reale au fost înlocuite cu neadevăruri și opinii proprii”, iar ca rezultat opinia publică a fost indusă în eroare. Potrivit lui Vlad Bileţchi, „în urma vizionării acestei emisiuni, concluzia pe care și-a putut-o forma un telespectator este faptul că Cimitirul Eroilor din bulevardul Decebal nu are nimic în comun cu România și românii, dar este un cimitir rusesc, deoarece primul soldat înmormântat acolo ar fi avut origini ruse”.

Și cine să cârpească pânzele rupte?
 
Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea aloc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice: Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Democrat. Potrivit unui sondaj, realizat de Fondul Opiniei Publice, PSRM ar obține 42% din voturile cetățenilor, PAS – 26,3%, iar PDM – 6,1%. dacă sunt excluși indecișii, rezultatele arată că în Parlament ar accede și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Iar voturile se vor împărți astfel: PSRM – 48%, PAS – 30%, PDM – 7%, iar PPPDA – 6,4%.

Dar nu toți preferă „Беломорканал”

La un referendum la care votanții ar avea de ales între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, 39,7% ar selecta prima opțiune, iar 36,3% – pe cea de a doua. 12,6% din respondenți ar vota pentru ambele aderări, iar 2,1% nu ar participa la un asemenea referendum.

Dar ce crede gruparea lui Ilanчик?

Premierul Ion Chicu anunță că povara Guvernului în ceea ce privește deservirea garanțiilor de stat emise pentru acoperirea fraudei bancare ar putea fi redusă. Banca Națională și Ministerul Finanțelor urmează să elaboreze un mecanism în acest sens.

Amănunte pe IPN!