logo

Despre aceea că identitatea falsă ar putea avea o bază legală, „Basarabia e România” și discuții (sic!) în CSS despre miliard


https://www.ipn.md/ro/despre-aceea-ca-identitatea-falsa-ar-putea-avea-o-7978_1070010.html

Principalul din fluxul IPN din 2 decembrie 2019

Pe fundalul unei dezamăgiri

în forțele pro-europene vechi, sistemul politic are nevoie de timp pentru a genera noi partide politice, care să devină credibile pentru publicul de orientare mai occidentală, mai exigent față de reforme. În asemenea circumstanțe de confuzie politică, consideră politologul Dionis Cenușă, forțele cu atitudine conservatoare față de reforme, apropiate de profilul politic dezirabil pentru Rusia, devin mai atractive pentru electorat. În consecință, deși integrarea europeană este păstrată în vigoare, aceasta este relativizată și echilibrată prin normalizarea relațiilor cu Rusia sau chiar cu vectorul euroasiatic, opinează politologul.

Sărbători reușite, ca de obicei la basarabeni

Ziua Națională a României și aniversarea a 101-a de la Marea Unire a fost marcată la Chișinău printr-un șir de acțiuni. Printre acestea, un marș de la Monumentul lui Ștefan cel mare și Sfânt, spre clădirea Sfatului Țării, de pe strada Alexei Mateevici, locul unde s-a votat „unirea pe vecie” cu România.

Dar „la Moldova” e cu totul altfel

Uniunea Europeană și România, în ansamblul său, întotdeauna au venit cu mâini întinse către Republica Moldova. Toate au fost oferite pentru a ajuta Republica Moldova să devină un spațiu mai bun, o țară mai bună, mai democratică, mai stabilă astfel încât cetățenii în ansamblu să cunoască beneficiile racordării la spațiul european. Declarațiile aparțin ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și au fost făcute într-un interviu video, acordat Agenției de Presă IPN. Orice asistență pe care România o va oferi Moldovei urmează să fie atent evaluată și strict condiționată de susținerea unui parcurs de reforme dorite, în primul rând, de cetățenii Republicii Moldova.

Se va discuta, cum s-a mai discutat

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, convoacă în această săptămână ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit președintelui, se va discuta despre furtul miliardului, inclusiv poziția noului procuror general, vor fi luate unele decizii cu privire la urmărirea activelor în afara țării, activele celor care au contribuit sau au participat la furtul miliardului. Totodată urmează să fie discutat nivelul de pregătire al sectorului energetic al țării pentru situația de după 1 ianuarie 2020.

Miliardul „s-a făcut” legal. Și identitatea falsă tot așa?

Președintele Igor Dodon a solicitat informații în scris de la Serviciul de Informații și Securitate referitor la subiectul dublei identități în cazul unor politicieni. Detaliile vor fi prezentate la ședința Consiliul Suprem de Securitate. „Trebuie să vedem cine a permis să apară câteva identități ale unor politicieni, în baza la ce, baza legală care a fost, argumentele și să se ocupe organele care au dreptul să se ocupe în acest sens”, a spus președintele, luni, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.

Amănunte pe IPN!