logo

Deşi geografic sunt departe, Japonia şi Moldova au relaţii din ce în ce mai puternice, ambasador


https://www.ipn.md/ro/desi-geografic-sunt-departe-japonia-si-moldova-au-relatii-din-ce-in-ce-mai-puter-7967_1033387.html

Aflate la a 25-a aniversare, relațiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Japonia sunt din ce în ce mai puternice. „Deşi geografic țările noastre se află atât de departe una de alta, aceasta nu împiedică parteneriatul dintre naţiunile noastre să devină din ce în ce mai puternic. Anul trecut, guvernele din Japonia şi Moldova au decis să reducă această distanță prin deschiderea ambasadelor la Chișinău şi Tokyo, începând un nou capitol în relațiile noastre bilaterale şi oferind posibilitatea de a face cooperarea noastră mai profundă şi mai cuprinzătoare”, a declarat ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii, la un eveniment organizat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în contextul aniversării relațiilor diplomatice moldo-nipone, transmite IPN.

Diplomatul nipon a menționat că Japonia rămâne a fi un partener important al Republicii Moldova, iar scopul asistenței acordate este de a face viaţa moldovenilor mai bună şi de a ajuta Republica Moldova să fie o ţară mai stabilă din punct de vedere economic. „Pe parcursul ultimelor două săptămâni am semnat un număr de acorduri de grant pentru dezvoltarea atât a sectorului real al economiei moldoveneşti, cum ar fi agricultura, precum şi al sănătăţii publice şi al serviciilor educaţionale. Eu sper că rezultatele acestor proiecte vor fi resimţite de către moldoveni. În acelaşi timp, schimburile noastre economice şi comerciale de asemenea se află într-o tendinţă ascendentă”, a menţionat Masanobu Yoshii.

Ambasadorul Japoniei a mulţumit autorităţilor moldoveneşti care au pregătit cu ocazia celor 25 de ani de relaţii diplomatice o ștampilă poştală  cu Cetatea Tighina şi Castelul Himeji, un patrimoniu UNESCO din Japonia, precum şi a mărcii poştale cu sakura, unul din cele mai renumite simboluri ale Japoniei. În acelaşi context, diplomatul a menţionat că pe parcursul zilelor de 17 şi 18 martie la Cinematograful Odeon din Chişinău va avea loc Festivalul Filmului Japonez.

La rândul său, viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Lilian Darii, a subliniat că Ţara Soarelui Răsare a devenit un partener important al tuturor ţărilor, inclusiv al Republicii Moldova. De la încheierea relaţiilor diplomatice, asistenţa tehnică şi financiară acordată de Japonia prin proiecte derulate în Moldova este estimată la 155 de milioane de dolari.

„Salutăm dinamizarea fără precedent a contactelor bilaterale din ultimii ani, inclusiv decizia istorică în anul 2016 de deschidere a Ambasadelor la Chişinău şi Tokyo. Republica Moldova este deschisă atragerii investiţiilor japoneze, ca de exemplu sunt apreciate intenţiile grupurilor Sumitomo Electric, Fujikura Automotive şi altele de a-şi extinde prezenţa la noi în ţară, precum şi creşterii exporturilor de produse vitivinicole moldoveneşti pe piaţa japoneză”, a subliniat viceministrul afacerilor externe.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Japonia au fost stabilite pe 16 martie 1992.