logo

Deși contextul mitingurilor s-a schimbat, cerințele protestatarilor rămân aceleași, opinie


https://www.ipn.md/ro/desi-contextul-mitingurilor-s-a-schimbat-cerintele-protestatarilor-raman-aceleas-7978_1037035.html

Temele protestului care s-a desfășurat duminică, 17 septembrie, reies din strategia adoptată de liderii opoziției, iar strategia este una de confruntare, de conflict. Liderii protestatarilor apelează la teme deja învechite care parțial încep să se soluționeze sau care s-au epuizat. Declarația a fost făcută de Alexandru Solcan, decanul Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative din cadrul Universității de Stat din Moldova în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit lui, contextul protestelor actuale este altul decât cel care era acum doi ani. „Contextul s-a schimbat, lucrurile s-au schimbat, vedem niște inițiative cu care a venit guvernarea, liderii unor partide, iar cerințele au rămas aceleași: furtul miliardului, raportul Kroll”, a declarat Alexandu Solcan.

Analistul Anatol Țăranu susține că liderii opoziției intransigente de dreapta foarte greu se reorientează, foarte greu găsesc noi teme de protest și acest lucru o să-i coste scump. Opoziția este în căutarea temelor care cu adevărat i-ar atrage pe oameni să protesteze. „Noi avem nevoie de proteste în acel sens că protestele trebuie să țină „în șah” guvernarea, s-o facă să fie foarte atentă, să nu-și permită să se relaxeze. Cei de la guvernare trebuie să înțeleagă că în societate există acel potențial protestatar fiindcă foarte multe probleme până acum nu sunt soluționate”, a spus Anatol Țăranu.

Duminică, 17 septembrie, Consiliul Marii Adunări Naționale a organizat o acțiune de protest în cadrul căreia a solicitat abrogarea legii privind schimbarea sistemului electoral și revenirea la sistemul electoral proporțional; demonopolizarea pieței mediatice; publicarea celui de-al doilea raport realizat de compania Kroll, cu tragerea la răspundere penală a responsabililor de furt și întoarcerea banilor; aplicarea sancțiunilor individuale de către partenerii externi împotriva lui Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, ca fiind principalii responsabili de derapajele democrației din Moldova. Acțiunea s-a desfășurat atât în fața Parlamentului, cât și în fața Companiei Publice „Teleradio-Moldova”.