Deşeurile solide din Chişinău ar putea fi prelucrate pe viitor prin metoda de compostare
https://www.ipn.md/ro/deseurile-solide-din-chisinau-ar-putea-fi-prelucrate-pe-viitor-prin-metoda-de-co-7967_959734.html
Deşeurile solide în municipiul Chişinău ar putea fi prelucrare pe viitor prin metoda de compostare, care presupune separarea deşeurilor organice de celelalte deşeuri, care nu pot fi supuse prelucrării, şi producerea biogazului, în urma procesului de putrefacţie. Celelalte deşeuri, de regulă, în proporţie de 50%, sunt înhumate.
Preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste, Vladimir Garaba, a declarat pentru Info-Prim Neo că o delegaţie din cadrul autorităţilor publice locale s-a deplasat, în perioada 28 mai - 4 iunie, în Italia unde a luat cunoştinţă de mai multe proiecte de prelucrare a deşeurilor, propuse de 2 dintre cei 3 ofertanţi selectaţi în luna martie prin tender dintr-un număr total de şase ofertanţi.
Cele două firme din Italia sunt “Engineering Consulting” şi “Gecenu”, acţionar principal al firmei “Comprest” din România. 5 din cele 6 proiecte implementate de aceşti doi ofertanţi au prezentat delegaţiei moldoveneşti metoda de compostare a deşeurilor. Garaba a menţionat că această metodă este acceptată de ecologişti, în timp ce metodă de incinerare a deşeurilor este respinsă pe motiv că vine în contradicţie cu prevederile legislaţiei RM şi a Uniunii Europene, fiind prezent factorul poluant.
Sursa citată a mai precizat că preconizata vizită în România, la cel de-al treilea ofertant, nu va avea loc, deoarece ofertantul din România nu are implementat un proiect de prelucrare a deşeurilor prin metoda de compostare.
Potrivit lui Garaba, Comisia de tender pentru desemnarea antreprenorului la construcţia Uzinei de prelucrare a deşeurilor solide din municipiul Chişinău planifică să se întrunească joi, 8 iunie, pentru a decide care din firmele italiene propune cele mai avantajoase investiţii.
Ofertanţii propun investiţii de la 28 milioane la 720 milioane de euro, ce urmează să fie recuperate de aceştia pe parcursul activităţii. Totodată, investitorul desemnat va fi obligat să conlucreze cu sistemul local de salubrizare şi de transportate a deşeurilor. Uzina urmează să fie construită în preajma staţiei de transbordate a deşeurilor urbane, aflată în imediata apropiere de traseului Chişinău-Bubuieci.