logo

Descrește importanța agriculturii pentru economia Moldovei, constată sociologul Tatiana Cojocari


https://www.ipn.md/ro/descreste-importanta-agriculturii-pentru-economia-moldovei-constata-sociologul-t-8004_1111106.html

Percepția conform căreia economia Republicii Moldova se bazează preponderent pe activitatea și dezvoltarea sectorului agricol are la fundament o imagine puțin distorsionată, construită în perioada Uniunii Sovietice. În prezent, importanța agriculturii pentru economia Republicii Moldova este în descreștere. Opinia a fost exprimată de Tatiana Cojocari, doctor în sociologie, expert permanent în cadrul unei dezbateri publice la Agenția de presă IPN.

Doctorul în sociologie a comunicat că ponderea agriculturii la formarea Produsului Intern Brut este destul de consistentă, însă nu cea mai mare. „În 1995 ponderea agriculturii la formarea Produsului Intern Brut a fost de aproape 30%, în 2009 s-a redus până la 8,5%, iar în 2015 a avut o pondere de 11,7%. În 2024, potrivit Biroului Național de Statistică, cel mai mare impact negativ asupra evoluției Produsului Intern Brut l-au avut agricultura, silvicultura și pescuitul, toate trei domenii însumând o pondere de 14,4% din PIB”, a punctat Tatiana Cojocari,

Atunci când ne referim la Moldova, noi o percepem ca o țară agrară, a cărei economie se bazează în mare parte pe activitatea și dezvoltarea acestui sector. Această percepție se bazează preponderent pe o imagine puțin distorsionată, construită în trecut, pe timpul Uniunii Sovietice, când Moldova era etichetată ca o bucățică de Moldova însorită, care hrănea statele Uniunii Sovietice”, a declarat expertul permanent.

Tatiana Cojocari și-a exprimat regretul că „se comunică prea puțin despre situația reală a sectorului agrar și a domeniului în sine în momentul de față, ceea ce generează o frustrare a populației și apar tot mai multe întrebări: de ce Moldova importă legume și fructe și produse de origine animale, de ce pe rafturile din magazine nu se mai  găsesc atât de multe produse autohtone?”

Experta a menționat că persistă dezinformare în spațiul public care afectează situația și a exemplificat că una dintre ele se referă la faptul că, odată cu aderarea Moldovei la UE, vor dispărea de pe rafturi fructele și legumele și cetățenii le vor consuma doar pe cele din import. În schimb, spune Cojocari, foarte puțin se vorbește despre capacitatea Republicii Moldova de a satisface nevoile populației cu produse alimentare de calitate și despre factorii care cauzează lipsa produselor autohtone pe rafturi.

Tatiana Cojocari a remarcat că, de-a lungul anilor, asistăm la un declin în sfera agricolă și că acesta nu este cauzat de Uniunea Europeană, ci de lipsa capacității Republicii Moldova de a valorifica resursele disponibile, precum terenurile agricole, de lipsa locurilor de muncă și resurselor umane calificate, de migrația populației din mediul rural în cel urban. Doctorul în sociologie a conchis că toate aceste impedimente influențează negativ gradul de satisfacere a cererii interne cu produsele agroalimentare.

Dezbaterea publică la tema: „Agricultura Moldovei în contextul integrării europene” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.