logo

Deschiderea negocierilor este doar o picătură într-un mare ocean de reforme, dezbateri IPRE


https://www.ipn.md/ro/deschiderea-negocierilor-este-doar-o-picatura-intr-un-mare-7965_1101544.html

Deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană trebuie să aibă loc în prima parte a anului 2024 și în acest sens sunt multe argumente. Odată cu lansarea negocierilor vor porni mai multe procese accelerate pe plan intern. Despre ele au discutat participanții videoconferinței #EUDebatesCafe cu tema: „Ce urmează după reuniunea Consiliului European din decembrie?”, transmite IPN.

Deputatul european Siegfried Mureșan a explicat de ce e important ca începerea negocierilor să aibă loc în prima parte a anului 2024. „Pentru că după aceea în Uniunea Europeană vom avea campanie electorală pentru alegerile europarlamentare și un proces de reașezare instituțională – alegerea unei noi Comisii Europene, adică un nou executiv al Uniunii Europene. În timp ce Uniunea Europeană va fi la nivel politic preocupată de această reașezare, experții noștri la nivel tehnic, de cele două părți, să poată face progrese. Deci, prin faptul că decizia s-a luat, s-au creat toate premisele pentru ca anul 2024 să fie un an câștigat, un an câștigător, un an în care să înceapă procesul de negociere și să se facă progrese semnificative”,  a declarat deputatul european.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vladimir Cuc, a declarat că începerea negocierilor va trebui să fie susținută de un șir de măsuri prompte și asumate pentru ca procesul să avanseze rapid. În acest sens, trebuie să existe un plan național de acțiuni. „Aceasta presupune foarte multe procese pe plan național. Un element indispensabil, în timpul apropiat, urmează să începem screening-ul legislației. Este o etapă indispensabilă în orice proces de negocieri, pentru că este o radiografie extrem de detaliată a cadrului legislativ. Această radiografie este un pas indispensabil. Ea se va face în paralel cu implementarea celor trei elemente din noua recomandări”, a precizat Vlad Cuc. Procesele care se vor desfășura se vor axa pe screening, pe cele trei elemente din noua recomandări care urmează a fi realizate încă: pregătirea pachetului de extindere, actualizarea Planului Național de Acțiuni și pregătirea echipei de negociatori.

Dorina Baltag, cercetătoare în politică externă și diplomația UE, spune că un ingredient-cheie este comunicarea cu cetățenii. Și acesta e chintesența procesului de integrare, care nu trebuie neglijat. „rebuie să ținem cont că procesul de integrare europeană vizează pe toată lumea, mediul academic, societatea civilă organizată, vorbim despre ONG-uri, mediul de afaceri, mass media. Deschiderea negocierilor este doar o picătură într-un mare ocean de reforme care urmează, așa cel o puțin văd eu lucrurile, urmărind statele care recent au aderat la Uniunea Europeană”, a declarat Dorina Baltag.

Pe parcursul anului 2023, datele sondajului IPRE/CBS-AXA au arătat o creșterea notabilă, cu circa 4,2%, a sprijinului pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Astfel, susținerea pentru acest deziderat a crescut de la 51,2% la 55,4% pe fonul reducerii numărului celor indeciși de la 12,70% la 8,9% și a descreșterii oponenților aderării la UE de la 31,3% la 30,3%.

Dezbaterea a fost organizată în cadrul proiectului „EU DEBATES CAFÉ: Avansarea cunoașterii și expertizei privind instituțiile și politicile UE în Republica Moldova”, implementat de IPRE în cooperare cu Fundaţia Hanns Seidel - Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe.